Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Vijfheerenlanden kiest voor Avres, buurgemeenten kijken sceptisch toe

Algemeen 1.394 keer gelezen

REGIO • Avres wordt in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden verantwoordelijk voor onder meer de uitkeringsverstrekking en schulddienstverlening. Die knoop is door de betrokken colleges doorgehakt precies op het moment dat buurgemeenten Giessenlanden, Molenwaard en Gorinchem scherpe kritiek uiten op de "besluiteloosheid" van fusiegemeente. 

Giessenlanden, Molenwaard en Gorinchem vinden dat Vijfheerenlanden haar dienstverlening omtrent uitkeringsverstrekking, schulddienstverlening, minimaregelen en participatie al veel beter op orde had moeten hebben. Concreet: al veel eerder een keuze had moeten maken tussen wie deze taken gaat uitvoeren, WIL – die deze taken nu uitvoert in Vianen - of Avres – die dit doet in Leerdam en Zederik. 

De buurgemeenten hebben daarover een brandbrief gestuurd naar provincie Zuid-Holland en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Sociale Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Wethouder Eelke Kraaijeveld, die namens de gemeenten de woordvoering doet, is bezorgd: "Dit kan mogelijk grote gevolgen hebben voor het verstrekken van uitkeringen in Leerdam en Zederik." 

De betrokken colleges van burgemeesters en wethouders van Vianen, Leerdam en Zederik hebben echter nét die knoop doorgehakt. Zo vertelt wethouder Bart Bruggeman, namens fusiegemeente Vijfheerenlanden betrokken bij het proces. "De keuze is unaniem op Avres gevallen." Hij erkent daarbij wel dat "plezierig was geweest we dit een maand eerder hadden geweten".

Vijfheerenlanden gaat de laatste drie maanden van dit jaar vol aan de bak om in ieder geval de uitkeringen die nu via WIL verstrekt worden, over te hevelen naar Avres. Bruggeman zegt voorzichtig: "Je kunt je voorstellen dat het enthousiasme over die keuze bij Avres iets groter was dan bij WIL. En ja, it takes two to tango." Verder ziet gemeente Vijfheerenlanden 2019 als een overgangsjaar: de tijd die nodig is om de rest van de gemeenschappelijke regeling bij Avres te organiseren. "We hebben één belang voor ogen, we moeten het goed regelen voor onze inwoners."    
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden