• Anke schreef een fantasierijk boek vol avontuur.
• Anke schreef een fantasierijk boek vol avontuur. Foto: Anne Marie Hoekstra

Schrijfster Anke hoeft niet meer te bluffen

Algemeen 1.291 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • Bij de uitgever van haar eerste boek wist de Hardinxveldse schrijfster Anke van der Pol-van Wijngaarden met een beetje bluffen in beeld te komen. Voor haar tweede boek was bluf niet meer nodig.

Anke's eerste boek 'Wonderlijke verhalen uit het Sleutelbos' belandde dit voorjaar op de inspiratielijst van de Nederlandse Kinderjury. Onlangs rolde haar tweede boek van de drukpers: 'De majesteit van het BelangRijk'. Het is komende maand het actieboek van de Christelijke Kinderboekenmaand, voor kinderen vanaf 9 jaar.

Boterkoek
Op vrijdag 5 oktober is Anke te gast in boekwinkel 'Miek-Kado Boek-Kadoshop' in haar geboortedorp Giessenburg. Van 9.30 tot 11.30 uur vertelt ze aan schoolkinderen uit het dorp over haar boeken en vak. Van 18.30 tot 20.00 uur is iedereen welkom in de winkel om vragen te stellen en Anke's boek te laten signeren. Ook mogen klanten boterkoek proeven waarvan het recept in haar boek staat.

Tijd maken
Haar leven was ook zonder het auteurschap al best druk. Ze is moeder van drie kinderen en heeft een baan bij de Evangelische Omroep, waar ze onder andere het vrijwilligerswerk tijdens evenementen coördineert en een muzikale theatervoorstelling schreef voor het Eva vriendinnenweekend. Hoe slaagt Anke erin ook nog te schrijven en bij te dragen aan boekpromotie?

Ze zucht en lacht. "Dat vraag ik me ook af ja. Weet je, ik heb een man die heel relaxed is. Als ik ergens voor ga, kan ik de lat hoog leggen en maandenlang in een cocon zitten. Mijn man brengt dat terug tot de juiste proporties. 'Joh, maak je niet zo druk', zegt hij dan. 'Wat is nou eigenlijk belangrijk?' Dat helpt. En ik probeer volgorde aan te brengen. Het gezin staat voorop. Ik ben chaotisch als het gaat om autosleutels vinden en de juiste boodschappen meebrengen uit de winkels, maar ik kan wel plannen. Voor creativiteit moet je tijd maken. Een boek schrijven is ook gedisciplineerd achter je computer zitten, hard werken. Het is niet zo dat ik het flierefluitend doe, ik ben ook wel eens moe." Ze zwijgt even en vat zichzelf samen: "Het is intensief. En leuk."

Kinderfeestje
Als kind was ze helemaal niet zo'n lezer. Maar ze hield wel van verhalen. Voor een feestje van een van haar kinderen bedacht ze een spannend verhaal waarin de gasten zelf een rol speelden. Na afloop kwamen ouders naar haar toe om te vertellen hoe enthousiast hun kinderen waren. Ze moest meer doen met haar verteltalent, vonden ze.

"Ik heb toen een eerste opzet voor een kinderboek geschreven." Ze strandde op driekwart van het manuscript. "Toen wist ik het niet meer. En de uitgever die ik benaderde zag er niets in. Vervolgens ben ik een ander boek gaan schrijven. Daarmee ben ik naar een andere uitgever gegaan. Ik heb een beetje gebluft. Ik mailde hem: ik heb een leuk idee, maar ik moet wel met je aan tafel, ik kan het niet via de mail delen. Ik dacht: als hij mij ziet, dan ziet hij waar ik in geloof. Als er niks uitkomt, hebben we geen match."

Waardevol
De uitgever van Ark Media zag Anke's creativiteit en talent. Terecht, want 'Wonderlijke verhalen uit het Sleutelbos' kreeg ook waardering van de Nederlandse Kinderjury. "Dat betekent dat de diepere laag die ik erin heb verwerkt zo goed verstopt blijkt te zijn, dat het voor iedereen een waardevol boek is. Dat vond ik echt heel leuk." Wat is die diepere laag? Na een korte aarzeling: "Dat is per persoon verschillend. Lezers kunnen er zelf uit halen wat erin zit."

Verrassend
In haar nieuwe fantasierijke boek is het thema: vriendschap. "Daarbij horen trouw, volhouden en nieuwe kansen. Ik hoop dat kinderen dat eruit oppikken. En dat ze soms moeten glimlachen. Ik vind humor belangrijk. Ook hoop ik dat ze soms ontroerd zullen zijn, of boos. Als je iets gaat voelen bij een boek, dan heeft het je te pakken. Verder hoop ik dat ze af en toe denken: hé, dit had ik niet verwacht. Dat het verrassend is."

http://www.miek-kado.nl

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden