• Kaasboerin José van Rossum.
• Kaasboerin José van Rossum. Foto: fam. Van Rossum

José van Rossum maakt 'lekkerste kaas van de wereld'

Algemeen 1.082 keer gelezen

VIANEN/HOORNAAR • De kaaskeuring die traditiegetrouw aan de vooravond van Fokveedag Boerenlandfeest gehouden wordt, is voor veel kaasboeren een spannende dag.

Zo ook voor José van Rossum uit Vianen. "Het is een eer om er te winnen." Dat laatste overkwam José van Rossum twee jaar geleden. Ze had toen de beste babykaas, niet voor niets haar specialiteit. "Leuk om op deze manier eens in de picture te komen staan."

De kaaskeuring is op vrijdag 5 oktober van 10:00 tot 12:00 uur in Het Bruisend Hart in Hoornaar. "Het aantal inzenders is altijd groot", weet José van Rossum. "De concurrentie is dus hevig en dat maakt het extra spannend."

Schoolklassen
In de aanloop naar de Fokveedag is er op de kaasboerderij in Vianen nog wel tijd en ruimte om schoolklassen te ontvangen. Natuurlijk mogen de kinderen ook kaas proeven. 'De lekkerste kaas van Vianen; nee, van de hele wereld, roepen ze dan in koor', lacht de kaasboerin.

Kaasboerderij Van Rossum produceert wekelijks ongeveer 30 grote kazen (van 12 kg) en 200 kleine kazen (van 1 kg). Tegen de kerst loopt dat aantal op tot wel 500 kleine kazen per week. De kazen van Van Rossum worden niet afgezet via de handel, maar verkocht vanuit huis, rechtstreeks aan de consument en onder meer aan de horeca.

Topprestatie
De sterk wisselende weersomstandigheden -kou in februari en maart, langdurige hitte en droogte in de zomer- maken het dit jaar tot een topprestatie de kazen 'constant' te houden. "Het is natuurlijk materiaal", benadrukt José van Rossum. "Dat maakt kaasmaken tot een vak en een passie; zeg maar gerust een ambacht." José van Rossum stuurt drie kazen in voor de Fokveedag-keuring. Jaarlijks neemt ze aan twee of drie keuringen deel.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk gisteren
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden