Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Fabio Jakobsen over zijn debuut als profrenner

  •   598 keer gelezen
Foto: Rick den Besten

HEUKELUM • Heukelumer Fabio Jakobsen overtreft alle verwachtingen in debuutjaar als profrenner. "Het gaat wel lekker ja."

Er verschijnt nog steeds een grote glimlach om zijn mond als Fabio Jakobsen praat over zijn prestaties van dit seizoen. Na een halfjaar als wielerprof weet hij inmiddels wat hij kan op dit niveau. De verbazing is inmiddels wel weg. Maar hij weet nog altijd dat hij de verwachtingen overtreft. Zijn eigen verwachtingen in ieder geval. "Maar het gaat wel lekker."

Vier keer
Als neo-prof kon hij dit seizoen in dienst van het Belgische Quick Step Floors tot nu toe al vier keer juichend over de eindstreep rijden. In het voorjaar won hij Nokere Koerse en de Scheldeprijs. In de Noorse etappekoers Tour des Fjords won sprinter Jakobsen de eerste etappe en pakte zo ook de leiderstrui.

Datzelfde kunstje herhaalde hij vorige week in de BinckBank Tour, waar hij gerenommeerde sprinters als Marcel Kittel, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen te vlug af was. Met de leiderstrui van het puntenklassement (voor de beste sprinter) stevig om zijn schouders moest hij in de vierde etappe ziek afstappen.

Twee dagen later heeft hij dat al redelijk kunnen loslaten. "Natuurlijk is dat even balen", zegt Jakobsen aan de keukentafel van zijn ouderlijk huis in Heukelum. "Maar ik lig niet doodziek in bed of zo. Om tweehonderd kilometer te kunnen fietsen moet je echter topfit zijn. Als je dat niet bent, vindt de ploegleiding het beter dat je afstapt."

Droom
Fabio Jakobsen begon met wielrennen op de weg bij de Gorinchemse wielerploeg Jan van Arckel, waar hij nog altijd lid van is. Na zijn juniorentijd stapte hij over naar de SEG Racing Academy. Het was in die tijd dat hij besloot zich volledig op het wielrennen te storten.

"In het vierde jaar van mijn VWO ging ik niet over. Ik kon het jaar over doen of naar de HAVO gaan. Ik was niet direct dol op huiswerk maken, dus heb voor dat laatste gekozen. Dan hield ik lekker veel tijd over om te fietsen."

Hij maakte zijn middelbare school netjes af en begon aan de HBO-opleiding Commerciële economie met als doel om in één jaar in ieder geval zijn propedeuse te halen. Toen duidelijk werd dat dit op één gemist punt zou mislukken, stopte hij na driekwart jaar. Zelf wilde hij best nog een andere studie gaan doen, maar vader Thijs Jakobsen overtuigde hem om vol voor zijn droom te gaan: prof-wielrenner worden.

"We spraken toen af dat ik uiterlijk eind 2018 alles op het wielrennen zou gooien. Als het dan niet gelukt was, kon ik altijd nog naar school."

Quick-Step
Zijn beloftentijd was met onder meer twee Nederlandse titels een succes en er kwam interesse van enkele ploegen uit het prof-peloton. Roompot was voor Jakobsen al interessant, maar toen de grootste Nederlandse ploeg, Lotto-Jumbo, zich meldde, begon het wel heel erg te kriebelen. Zijn management adviseerde hem nog even te wachten en vlak na zijn tweede Nederlandse titel kreeg hij een bijzonder bericht.

"Mijn manager zei dat Patrick Lefevere (manager van Quick-step, MvH) me feliciteerde. Het was natuurlijk fantastisch dat zo'n ploeg en zo'n man mij in de gaten hielden", kijkt Jakobsen terug.

En zo kwam het talent bij één van de grootste ploegen ter wereld terecht. Zijn eerste trainingskamp was afgelopen winter een hele belevenis. "Het sneeuwde en mijn vlucht ging niet, dus ik heb heel lang op Schiphol moeten wachten. Toen ik eindelijk aankwam dacht de dokter dat ik de mecanicien was", lacht Jakobsen. "Het was verschrikkelijk zwaar. Ik dacht soms echt: 'wat doe ik hier? Ik hoor hier niet thuis'."

Investering
Er waren echter ook zeker momenten waarop Jakobsen doorkreeg dat hij goed bezig was. In onderlinge sprintjes tegen Elia Viviani, dit seizoen goed voor onder meer vier etappes in de Ronde van Italië, versloeg hij zijn ploeggenoot vijf van de zes keer.

"Ik dacht dat hij een slechte dag had", relativeerde Jakobsen direct. "Maar mijn trainer Tom Steels (die zelf ook de wereldtop haalde als sprinter, MvH) was lovend. Hij zei toen al dat ik de snelheid had om dit seizoen al wedstrijden te winnen."

Toen de wedstrijden eenmaal begonnen, viel bij Jakobsen het kwartje. Quick Step reeg de overwinningen aan elkaar. "Aha, dacht ik. Dus dáárom ging het er zo hard aan toe deze winter. Het is echt een investering."

Ketting eraf
Jakobsen leerde dit seizoen echter ook al dat hij niet heel veel kansen krijgt en hij ook niet altijd zal winnen als die kans er dan is. Het afgelopen NK was daarvan een goed voorbeeld. Ploeggenoot Niki Terpstra verrichtte die dag beulswerk om hem op kop te krijgen. Vlak voor de sprint begon, kreeg Jakobsen echter pech: zijn ketting vloog eraf.

"Ik weet nog steeds niet precies hoe dat gebeurde, het kon eigenlijk niet, maar ik was ineens kansloos."

Mathieu van der Poel ging er met de titel vandoor. "Mathieu was die dag heel sterk, maar ik denk dat ik hem had verslagen", zegt Jakobsen. "Het was een sprintje iets omhoog en dat is echt mijn favoriete terrein."

Polder
Erg lang treurde Jakobsen echter niet. Dat doet hij nooit. "Je moet altijd eerst een keer verliezen, voordat je wint", zegt hij vaak. "En natuurlijk is winnen mooi, maar de weg er naartoe is voor mij net zo bijzonder. Ik vind trainen echt heel leuk om te doen. Dan merk je echt dat je beter wordt", zegt Jakobsen, die nog altijd zijn rondjes langs de Lek en de Linge rijdt, of zijn lichaam pijnigt op de 'vierkantjes' in de polder.

Daarbij kan hij ook niet anders dan tevreden zijn met zo'n debuutseizoen. "Ik heb dit jaar zeker twee treetjes gezet", omschrijft hij het zelf.

Het liefst wil het dat komend seizoen weer doen. Uiteindelijk moet dat gaan leiden tot zijn eerste grote doel: het winnen van een etappe in de Tour de France. Meedoen aan een grote ronde komt komend seizoen waarschijnlijk nog te vroeg. "Maar meedoen om de overwinning in klassiekers als Kuurne-Brussel-Kuurne of Gent-Wevelgem, dat lijkt me wel wat."

Maarten van Hoogevest 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK