• Doordat regenwater van de mesthoop liep, kwamen meststoffen in de sloot terecht.
• Doordat regenwater van de mesthoop liep, kwamen meststoffen in de sloot terecht. Foto: Stockfoto: 123rf.com

Conflict Ottolandse boer over subsidie natuurbeheer

Algemeen 2.359 keer gelezen

OTTOLAND • Agrariër Dirk Stuij uit Ottoland loopt duizenden euro's subsidie mis omdat regenwater vermengd met mest in de sloot terechtkwam. Na de constatering nam hij maatregelen, maar de overheid vond dat hij niet snel genoeg reageerde.

"Ik heb het idee dat we proefkonijn zijn voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit", zegt Stuij. Hij legt uit: "Om in aanmerking te komen voor natuurbeheersubsidie, moet je aan voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat hemelwater van de mestplaat niet in het oppervlaktewater terecht mag komen. Een goede regeling, ik snap het wel. Bij een controle constateerde de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in 2014 dat dit wel gebeurd was. We kregen daarom 3 procent korting op de subsidie en op de toeslagrechten. Bij dat laatste gaat het om een compensatie voor Europese maatregelen."

Mesthoop
In april 2015 kreeg Stuij een hercontrole. "Toen was alles goed, op één ding na: we hadden de mesthoop afgedekt met zeil, om te voorkomen dat hemelwater bij de mest kon komen. Het waterschap vond dat een goede oplossing, maar de Omgevingsdienst zei dat er een mestput moest zijn. Die hebben we aangelegd, in juni 2015 is die goedgekeurd. We hadden die put al eerder besteld, maar hij was nog niet geleverd. In juli 2015 kregen we bericht dat we opnieuw gekort werden, nu 9 procent omdat er sprake zou zijn van een herhaling. Daar gaat nu de discussie over."

Put
Stuij vraagt zich af: "Is dit redelijk? Is er sprake van een herhaling terwijl we al bezig waren om het op te lossen? Na november kun je geen put plaatsen omdat er dan te veel mest op de plaat ligt. In het voorjaar hebben we hem leeg gereden, zodat we de put konden plaatsen. Nu zegt het ministerie: 'Je had die mest dan maar af moeten voeren'. Dat is wel heel makkelijk."

Principekwestie
"We zijn in eerste instantie vrijgesproken. Maar het ministerie is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan en wil dat de Raad van State gaat beslissen. De uitspraak is waarschijnlijk eind augustus. Ik heb het idee dat we proefkonijn zijn voor het ministerie. Hoe ver kunnen ze gaan in het korten op de subsidie en toeslagrechten? Ik lig er niet wakker van, maar het is een principekwestie geworden."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden