Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Autobedrijf Van der Wal in Langerak mag zich hofleverancier noemen

Algemeen 5.360 keer gelezen

LANGERAK • Autobedrijf Van der Wal uit Langerak mag zich sinds donderdag officieel hofleverancier noemen. De koninklijke titel is de kroon op de viering van het honderdjarig bestaan van het familiebedrijf.

"Hier staat een blij man", stelde Hans van der Wal, vader van de huidige eigenaren Peter en Chris van der Wal, tijdens de feestelijke uitreiking. "We zijn het eerste bedrijf dat handelt in tweedehands auto's dat zich hofleverancier mag noemen."

Snoepwinkel
Niemand minder dan commissaris van de koning Jaap Smit was aanwezig om de oorkonde te overhandigen. "Ik ben jongs af aan een groot liefhebber van auto's en ik voel me hier net alsof ik in een snoepwinkel rondloop", lachte hij.

En weer serieus: "Het predicaat hofleverancier is niet zomaar iets. Ten eerste moet een bedrijf honderd jaar bestaan, iets wat veel ondernemingen niet halen. Na de aanvraag vindt er een zorgvuldige controle plaats; uw bedrijf heeft zijn hele ziel en zaligheid bloot moeten leggen. Hofleverancier kun je alleen worden als je van onbesproken gedrag bent. Uiteindelijk is het zijne majesteit de koning zelf die zijn goedkeuring geeft. U treedt dus toe tot een selectief gezelschap."

Familiebedrijf
Hans van der Wal benadrukte het in zijn toespraak: 'Zonder strijd geen overwinning'. Eén van de redenen waarom Autobedrijf Van der Wal alle stormen overleefde en inmiddels gemiddeld zo'n 12.000 auto's per jaar verhandelt, is volgens Smit het feit dat het een familiebedrijf is. "Dat houdt in dat er op de lange termijn wordt gedacht, om het overdragen op de volgende generatie. Die insteek uit zich vrijwel altijd in kwaliteit en klantgerichtheid. Daarom kunnen we bij de familie Van der Wal de vraag 'Zou u van deze man een tweedehands auto kopen?' zonder problemen met 'Ja' beantwoorden."

De toekomst laat ook voor Autobedrijf Van der Wal nieuwe uitdagingen zien, stelde Peter van der Wal: "We staan aan de vooravond van grote veranderingen; dat is een uitdaging die we graag aangaan, omdat wij daar grote kansen in zien. Overleven zit in onze genen. En de volgende generatie, mijn zoon Jochem, staat al te trappelen om ons werk voort te zetten."

Betrouwbaar
Burgemeester Dirk van der Borg stipte de Alblasserwaardse nuchterheid van Autobedrijf Van der Wal aan: "Ik weet zeker dat u niet naast uw schoenen gaat lopen, daar bent u veel te nuchter voor. Toch zult u een gevoel van trots en dankbaarheid hebben. Wij zijn blij dat we een bedrijf als het uwe binnen onze gemeentegrenzen hebben. Betrouwbaar, persoonlijk en ambitieus, die kernwoorden passen bij Van der Wal."

Of er over honderd jaar weer een feestje gevierd wordt bij Autobedrijf Van der Wal? De commissaris van de koning gaf het een goede kans. "Wat ik zeker weet is dat we dan nog steeds vervoer nodig zullen hebben. Uw bedrijf heeft daarvoor een uitstekende startpositie en staat misschien wel op pole position."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• Commissaris van de koning Jaap Smit.
• Chris van der Wal neemt uit handen van Jaap Smit de oorkonde in ontvangst.
• Hans van der Wal bekijkt de oorkonde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden