Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Meer onderzoek naar PFOA in Giessenlanden en Molenwaard

Algemeen 991 keer gelezen

MOLENWAARD/GIESSENLANDEN • De colleges van Giessenlanden en Molenwaard hebben besloten om aanvullend onderzoek te doen naar eventuele aanwezigheid van PFOA en GenX (de opvolger van PFOA) in slootwater.

Dat onderzoek wordt verricht nabij de plekken waar eerder bodemonderzoek is uitgevoerd. Met name wordt het water nabij de moestuinen onderzocht.

Na het aantreffen van PFOA in de gemeente Molenwaard, zijn Molenwaard en Giessenlanden een onderzoeksprogramma gestart, waarbij in fasen en verspreid over de gemeenten plekken op PFOA en GenX zijn onderzocht. De resultaten tot nu toe laten volgens de gemeenten en de OZHZ zien, dat op één plek na geen concentraties zijn aangetroffen die een risico opleveren voor de volksgezondheid.

Polderweg West
Overigens wordt de plek met de hogere concentratie gevonden in een berm aan de Polderweg West in Molenaarsgraaf nader onderzocht om er achter te komen wat de oorzaak is van de hogere concentratie.

De colleges willen met het onderzoek inzicht krijgen in de kwaliteit van het water. Molenwaard verricht dit onderzoek nabij de moestuinenlocaties, die eerder zijn onderzocht. Voor de gemeente Giessenlanden worden de bemonsteringsplekken bepaald op basis van de uitslag van de tien boringen, die in de loop van augustus bekend wordt gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ).

Verhoogde concentraties
Op enkele locaties in Papendrecht en ook in Sliedrecht zijn overigens sterk verhoogde concentraties PFOA en/of GenX aangetroffen. Dat blijkt uit metingen die zijn verricht in slootwater of opgevangen regenwater. Klik hier voor een artikel hierover.

Nieuwe stof
PFOA is een relatief nieuwe stof, waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Informatie over de onderzoeken, inclusief de vragen en antwoorden, is te vinden op www.ozhz.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden