Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Waterschap Rivierenland

Waterschap: enkele ondiepe scheuren in dijken door droogte

  •   849 keer gelezen

ALBLASSERWAARD • Bij preventieve inspecties aan kades in de Alblasserwaard vond Waterschap Rivierenland dinsdag enkele ondiepe scheuren door de droogte.

Dat is geen aanleiding voor zorgen. 'Geen verrassing, geen risico', meldt het waterschap via Twitter. 'We houden ze in de gaten. Bij de inspectie controleren dijkwachten in drietallen de kades te voet. Dat gebeurt de komende tijd periodiek, meldt Waterschap Rivierenland.

Overwaard
De dijkwachten controleren de kades langs de belangrijkste boezems en watergangen in de Alblasserwaard, onder meer de hoge boezems van de Overwaard en Nederwaard in Kinderdijk. Daar werden scheuren aangetroffen.

De ondiepe scheuren die ook in Kinderdijk in de gortdroge bovenste laag van enkele kades zijn aangetroffen, vormen geen risico. "Dat is geen verrassing. Onze kades zijn droog, maar nog steeds stevig", zegt specialist waterkeringen Hans Knotter.

Kwetsbaar
Het waterschap besluit nog hoe vaak de inspecties worden herhaald. De kades in de Alblasserwaard zijn van klei en dus minder kwetsbaar tijdens droogte dan veendijken.

De verwachting is dat het neerslagtekort deze week oploopt naar 200 millimeter. Als de droogte aanhoudt, kan het waterschap kades beregenen of het waterpeil verhogen. In de afgelopen dagen liet het waterschap bij Kinderdijk al extra water in de Alblasserwaard.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK