• De CU had diverse woningbouwprojecten willen presenteren.
• De CU had diverse woningbouwprojecten willen presenteren. Foto: Stockfoto

Giessenlanden gaat bouwen om woningmarkt in beweging te brengen

Algemeen 897 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Er is de afgelopen jaren te weinig gebouwd in Giessenlanden, erkende wethouder Jan de Groot donderdagavond volmondig. De raad had gehoopt daarom nu spijkers met koppen te kunnen slaan. "Ik had verwacht: we gaan grond kopen en bouwen", aldus Herman van de Water (CDA). "Ik ben een beetje teleurgesteld."

De raad besprak de notitie woningbouw, een document waarin het college erkent dat een inhaalslag moet worden gemaakt op het gebied van huizenbouw. Volgens het college is er nog wel voldoende sociale woningbouw.

Spijkers met koppen
Aart Schalk (CU) heeft twijfels bij die laatste constatering: "De aantallen vinden we niet betrouwbaar. We horen afwijkende geluiden uit de dorpskernen. We hadden iets anders verwacht, deze maand zouden we spijkers met koppen willen slaan, diverse flexibele woningbouwprojecten willen presenteren. Dat is dus nog niet het geval. Concrete informatie staat helaas in geheime documenten. Vervelend, we willen juist transparant zijn over nieuwbouwontwikkelingen."

Wethouder Jan de Groot: "De bouwlocaties zijn commercieel zeer interessante plekken, vandaar die geheimhouding." Esther Renes vond die uitleg niet voldoende. "Ik blijf tegen geheimhouding van de stukken, we hebben daardoor geen openbaar debat kunnen voeren. Daarom stem ik niet in met de notitie woningbouw."

Scheef wonen
De SGP diende een motie in waarin de partij het college opriep om samen met Kleurrijk Wonen de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. "Scheefgroei in huur is in Giessenlanden een bovengemiddeld probleem", stelt de SGP. "Dit probleem zorgt voor stagnatie op de huurmarkt."

"Het scheef wonen is een gegeven dat in onze gemeente stevig aan de orde is", erkende De Groot. "Molenwaard heeft dat in nog heftiger mate. Het geldt in zijn algemeenheid voor kleine gemeenten. Hoe krijgen we beweging? We hebben wettelijk geen mogelijkheden om mensen te verplichten elders te gaan wonen. Alleen kan Kleurrijk Wonen gebruikmaken van inkomensgegevens en huur wat extra omhoog doen."

"De gemeente kan het niet even regelen. We moeten erkennen dat het een ontzettend moeilijk onderwerp is. Maar ik maak geen bezwaar tegen de motie, wil er best met Kleurrijk Wonen over in gesprek. We willen er wat aan doen. Maar ik denk niet dat het mogelijk is om al in december te rapporteren." 

In gesprek
Ruud van Rijn (PvdA) vindt dat het college de inwoners er beter bij moet betrekken. "Deel deze notitie met inwoners, ga in gesprek en laat ze meedenken. We roepen de wethouder op om voor het einde van het jaar in gesprek te gaan met alle inwoners en daarover voor het einde van het jaar te rapporteren." De PvdA diende hiervoor een motie in. Die werd met vijf stemmen voor en acht stemmen tegen verworpen. 

Bert Snoek vond in gesprek gaan met de inwoners geen goed idee. "Ik heb hier een rapport met onderbouwde cijfers. Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Je kunt informatie delen, dat wel. We moeten vooral met  Kleurrijk Wonen in gesprek om te komen tot de juiste prestatieafspraken."

De wethouder beloofde, in reactie op de PvdA-motie, dat hij inwoners centraal zal stellen. "Maar ik weet het antwoord al als ik nu ga vragen hoe het afgelopen jaar ervaren is. Dat heeft weinig waarde voor de toekomst. Ik wil wel signalen uit de dorpen meenemen bij uitvoering en implementatie van de plannen. En onze notitie woningbouw is voor iedereen beschikbaar op onze site."

Nieuwbouw
Op kritiek van Van Rijn antwoordde De Groot: "Ik erken dat er te weinig gebouwd is. De vorige raadsperiode hadden we niet de mogelijkheid om in Giessenburg een ander project aan te vragen dan het wozocoproject, we mochten niet meer. Deze periode hebben we de Doetse Vliet direct aangevraagd en ontheffing gekregen. De Doetse Vliet zou eerder aan de gang kunnen gaan dan de Neerpolderseweg. Eigenlijk is dat tegen onze plannen in, maar we moeten aan de slag in Giessenburg."

"Er komen 35 woningen in Doetse Vliet 4, dertig woningen op de wozoco-locatie plus 20 zorgwoningen. Als dat in twee jaar tijd in Giessenburg gerealiseerd wordt, ontstaat een enorm doorstromingsperspectief. Daarnaast hebben we een paar reële opties om nieuwe locaties te ontwikkelen in Giessenburg. Daar hebben we uw instemming voor nodig."

Kleurrijk Wonen
Commentaar op het beleid van Kleurrijk Wonen nuanceerde hij. "Kleurrijk Wonen moet toedelen op basis van wat de wet voorschrijft. We gaan deze herfst weer nieuwe afspraken maken met de woningcorporatie." Doelend op boze reacties uit dorpen: "We weten dat het vaak over een beperkt aantal gevallen gaat. Heel vaak is het zo: als je alles uitgelegd krijgt, blijkt dat Kleurrijk Wonen niet anders kon."

De SGP besloot de motie over scheef wonen niet in stemming te brengen, na de reactie van de wethouder. Jan Lock: "Eigenlijk neemt u de motie over. Ik ben een beetje aangenaam verrast. U gaat dieper op de zaak in dan ik verwachtte. En dat het probleem bij Molenwaard nog groter is dan bij ons, daarmee hebt u mij verleid om te zeggen: laten we de motie over de jaargrens heen tillen (na de fusie met Molenwaard, red.), dan kunnen we met elkaar op een creatieve manier naar de rol van de gemeente zoeken."

Met uitzondering van Renes gingen alle raadsleden donderdagavond akkoord met de notitie woningbouw.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden