• Een schets van hoe de nieuwbouw van de school en de huizen eruit kan gaan zien.
• Een schets van hoe de nieuwbouw van de school en de huizen eruit kan gaan zien. Foto: Afbeelding: Van der Padt & Partners Architecten

'Impuls voor leefbaarheid in Giessen-Oudekerk'

Algemeen 1.108 keer gelezen

GIESSEN-OUDEKERK • Dertien woningen, een nieuw schoolgebouw en een Dorpskamer die na de zomervakantie open gaat.

De werkgroep Dorpsschool in Actie in Giessen-Oudekerk timmert aan de weg en presenteerde vorige week haar plannen aan ongeveer zeventig belangstellenden uit het dorp en de omgeving.

"We zijn inmiddels al best ver in het maken van plannen", vertelt voorzitter Jaco de Bruin van de werkgroep. Die werd vorig jaar opgericht, mede op initiatief van Stichting O2A5. Deze onderwijsstichting wil graag de openbare basisschool behouden voor het dorp en zocht naar mogelijkheden om de school en het dorp nieuw leven in te blazen.

De werkgroep is hard aan de slag gegaan en kon vorige week concrete plannen presenteren voor de bouw van een nieuwe school in combinatie met dertien woningen. Vier appartementen komen bovenop de school en negen woningen daar direct omheen.

"Dit plan vraag maar een minimale investering van de gemeente, omdat het dankzij de woningbouw nagenoeg kostendekkend is", legt De Bruin uit.

Multifunctioneel gebruik
Er is in de afgelopen periode ook nagedacht over een multifunctioneel gebruik van de school. Afgesproken is dat na de zomervakantie de Dorpskamer van start gaat in Giessen-Oudekerk. Ook maakt de Oranjevereniging sinds kort gebruik van het schoolgebouw om daar te vergaderen.

Jaco: "Daarnaast ontdekten we dat veel kinderen uit het dorp niet naar de school gaan in het dorp. Daarom willen we een stichting oprichten die minimaal zes keer per jaar vanuit het schoolgebouw activiteiten organiseert voor alle kinderen uit dorp. Daardoor worden contacten gelegd en komen kinderen uit het dorp al vroeg in aanraking met de school."

Hobbeltje
Een 'hobbeltje', zoals Jaco de Bruin het voorzichtig noemt, is nog wel Soos De Korf. Dit pand zal gesloopt moeten worden om de woningbouwplannen te kunnen laten doorgaan. Maar er zal dan nog wel een alternatieve locatie gevonden moeten worden voor de soos. Het is volgens De Bruin niet goed mogelijk om de soos onder te brengen in de nieuw te bouwen school.

De plannen en de financiële doorrekening worden in juli overhandigd aan de gemeente Giessenlanden. De werkgroep hoopt voor 1 januari volgend jaar duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid van de plannen. De gemeente Giessenlanden is nu aan zet om de plannen te beoordelen en verder vorm te geven.

Wethouder Akkerman, die tijdens de presentatie aanwezig was, is positief over alle ontwikkelingen in Giessen-Oudekerk. "Het hele dorp is enthousiast geraakt voor de school."

Onderzoek
Hij ziet dat sommige plannen haalbaar zijn en zelfs al uitgevoerd worden, zoals de schoolmoestuin die onlangs in gebruik is genomen. De nieuwbouw van de school in combinatie met de realisatie van dertien woningen moet nader onderzocht worden. Akkerman: "Ik zie dat als een mooi plan dat kan helpen voor de toekomst van de school en Giessen-Oudekerk, maar ik weet echt nog niet of het haalbaar is."

Wanneer het niet lukt om voor 1 januari duidelijkheid te verschaffen, verwacht Akkerman dat de nieuwe gemeente Molenlanden, die dan van start gaat, de plannen op eenzelfde manier zal beoordelen als de huidige gemeente Giessenlanden.

"Als deze plannen kunnen doorgaan, zal dat een mooie impuls geven aan de leefbaarheid van Giessen-Oudekerk. Daarvan zijn we overtuigd en die reactie kregen we ook terug tijdens de presentatie van vorige week", besluit Jaco de Bruin.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden