• De PFOA zou afkomstig kunnen zijn van de brandblusmiddelen, ingezet tijdens de brand in 2015.
• De PFOA zou afkomstig kunnen zijn van de brandblusmiddelen, ingezet tijdens de brand in 2015. Foto: Stephan Tellier

Afvalwerkingsbedrijf KoreNet in Groot-Ammers kampt met gevolgen PFOA

Algemeen 4.171 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Afvalverwerkingsbedrijf KoreNet in Groot-Ammers, een joint venture tussen HVC uit Dordrecht en de Korevaar Groep, merkt de gevolgen van de aanwezigheid van PFOA. Uit controle bleek dat er in het water dat van het terrein het rioolstelsel inloopt zich deze giftige stof bevindt.

Directeur Arie Korevaar heeft nu twee maanden om dit een halt toe te roepen en ziet anders een last onder dwangsom tegemoet. "We zijn druk bezig om te onderzoeken waar de PFOA vandaan komt", licht Korevaar toe. "Komt het uit de lucht, van het groenafval of is het afkomstig van de blusmaterialen die zijn gebruikt tijdens de brand in 2015? Dat weten we niet. We houden alle afvalstromen tegen het licht om een antwoord te vinden."

Hij vervolgt: "Overigens: we hebben een vergunning om afvalwater te lozen vanuit KoreNet. Er ons nooit een norm opgelegd rondom de uitstoot van PFOA."

Goed overleg
Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid constateerde het lozen van PFOA en legde de last onder dwangsom op. "Maar we zijn met hen in goed overleg om dit op te lossen. Ook zij willen een oplossing. Het probleem is dat er geëist wordt dat er straks helemaal geen PFOA meer in het water zit. De nul halen is onmogelijk; je houdt altijd een bepaalde achtergrondwaarde. We zullen dus samen op een acceptabel percentage uit moeten komen."

Wrang
Het voelt voor Arie Korevaar wrang dat Chemours/DuPont jarenlang een vergunning had om PFOA te lozen, terwijl hij nu op zijn vingers wordt getikt. "KoreNet werkt volledig volgens de PFOA-richtlijnen. Ik heb het gevoel dat ze op deze manier politiek een signaal willen geven. Wij zijn in deze kwestie niet de dader, maar het slachtoffer. Het is een probleem dat door een ander is veroorzaakt en wij krijgen te horen: 'U moet zorgen voor een oplossing.' Wij willen graag een oplossing, maar daar moeten alle partijen zich voor inzetten."

Een woordvoerster van de provincie geeft aan niet inhoudelijk op deze kwestie in te gaan. "Het bedrijf heeft tegen het voornemen om het besluit openbaar te maken een voorlopige voorziening ingediend. Er loopt nu een procedure en dus kunnen we hier niet op reageren."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden