• De drie initiatiefnemers voor een zorghuis in Giessenburg.
• De drie initiatiefnemers voor een zorghuis in Giessenburg. Foto: Leo Lanser

Plan voor zorghuis in Giessenburg

Algemeen 2.734 keer gelezen

GIESSENBURG • Henk Bruins, Kees Hoogenboezem en Dick van der Kooij, drie mannen uit Giessenburg, hebben het plan opgevat om een zorghuis te realiseren om mensen die thuis veel zorg nodig hebben, maar voor wie thuis verblijven (tijdelijk) niet mogelijk is, de gelegenheid te bieden binnen de eigen dorpsgemeenschap verzorgd te worden. 

Ook geeft het zorghuis mantelzorgers even de kans op adem te komen. En als er geen mantelzorger is, kan zo'n huis een tijdelijk alternatief zijn voor het verblijf in een zorginstelling elders, dat vaak op grote afstand van de vertrouwde woonomgeving is gelegen.

Henk Bruins kwam op het idee naar aanleiding van persoonlijke ervaringen binnen zijn familiekring. Hij heeft twee mannen gevonden die met hem mee wilden denken, Kees Hoogenboezem die jarenlang huisarts was in Giessenburg en Dick van der Kooij, die naar eigen zeggen uit  maatschappelijke betrokkenheid zich hieraan verbindt. "Er wordt  steeds meer zorg op maat nodig, allerlei tussenvormen van zorg en hulp,  tussen ziekenhuis en verpleeghuis", legt Kees Hoogenboezem uit.

Ze denken voorlopig aan een voorziening met twee kamers. Een hospice willen ze het niet noemen, hoewel die voorziening om in een huiselijke omgeving te sterven wel ook mogelijk moet zijn.

Het initiatief is alleen mogelijk als wordt samengewerkt met al bestaande organisaties, bijvoorbeeld met (thuis)zorginstellingen als De Lange Wei, Rivas, Buurtzorg en particuliere organisaties die zorg aanbieden. Ook onderzoeken ze de mogelijkheden die De Groene Wei het toekomstig zorgcomplex in Giessenburg, kan bieden. Met Hospice Gorinchem zijn er eveneens contacten om te onderzoeken of samenwerking mogelijk is.

Dick van der Kooij somt op: "Er zijn vergelijkbare zorgvoorzieningen in dorpen rondom Giessenburg, zoals Graafzicht in Bleskensgraaf, De Lange Wei in Hardinxveld, De Zes Molens in Hoornaar, Maison Patrick in Bleskensgraaf en de hospice in Gorinchem. Maar voor een hoogbejaarde mantelzorger kunnen die afstanden te groot zijn voor een dagelijks bezoek aan de zieke levenspartner. Ook in Giessenburg zal er meer en meer behoefte komen aan een zorgvoorziening die voor allerlei situaties verlichting kan bieden aan de mantelzorger of aan de zieke of zorgbehoevende zelf."

Voorlopig zijn er al wat enthousiaste reacties binnen, zoals van het Dorpsoverleg Giessenburg. Ook het gemeentebestuur staat sympathiek tegenover de plannen. De drie mannen voeren gesprekken met de gemeente en met verschillende instanties en zorgorganisaties om te peilen wat de mogelijkheden zijn. Maar vooral belangrijk is wat de Giessenburgers er zelf van vinden. Is er behoefte aan een klein zorghuis in het eigen dorp? Daarom zijn ze benieuwd naar reacties. Die kunnen per e-mail of telefonisch gedaan worden naar: famvdkooij4@gmail.com of naar 06-52083496.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden