• Geri de Lange (rechtsvoor) in Gambia.
• Geri de Lange (rechtsvoor) in Gambia.

Kinderdijkse bouwt school in Gambia af

Algemeen 588 keer gelezen

KINDERDIJK • Ze las een artikel in Max Magazine, vloog naar Gambia en was verkocht. Geri de Lange Mes uit Kinderdijk besloot om de Stichting Floortje voor Moortje over te nemen van twee Limburgse schoonzussen.

De stichting heeft in Brufut een basisschool opgericht, die in 2015 geopend werd. Het is een school voor ongeveer honderd kinderen. Zij krijgen niet alleen onderwijs, ook schoon drinkwater en een maaltijd is elke dag een vaste prik. In 2018 gaan er ruim tweehonderd kinderen naar de school, die les krijgen in twee shifts: een gedeelte 's morgens, een gedeelte 's middags.

"Ik zag dat verhaaltje in Max Magazine staan, waarin twee dames een oproep deden voor deze hulporganisatie. Zij wilden stoppen, want een van de twee was heel ziek geweest. Maar zij voelden dat hun werk nog niet klaar was en zochten vervanging. Na elkaar ontmoet en veel gemaild te hebben, maakte ik kenbaar serieus na te denken om hun werk voort te zetten, maar daarvoor wilde ik wel eerst in Gambia bij het project langs zijn geweest."

Dus vloog Geri, samen met haar man Bas de Lange, naar Gambia om de sfeer te proeven en de mensen te zien. "We zijn samen met dames daar geweest om contacten te leggen. Ik heb gesprekken gehad met het schoolhoofd en de leerkracht. Het totaal verhaal sprak mij aan: het is kleinschalig, er moet nog een hoop gebeuren en de school kan nog niet zelfstandig verder draaien."

Definitief
In mei 2018 was het definitief. Geri, Bas en de Limburgse dames stapten naar de notaris en de stichting wordt voortaan gerund door Geri en Bas, die vooral de administratie beheert. Geri trekt, zoals ze zelf zegt, de kar. "De bedoeling is dat de school zelfstandig gaat draaien. Het gebouw staat er en ziet er prima uit, maar voor de praktische dingen is er geen geld. De school staat in de middle of nowhere, eromheen is alleen maar zand. Daar is geen streepje schaduw en als het er wel is, dan gaan ze met z'n allen daar zitten. We zijn nu bezig om een schaduwplek te realiseren."

"Er komt een computerruimte, een kantoor voor de leerkrachten. Daar zijn we nu financieel mee bezig. In de verdere toekomst willen we ook nog meer klaslokalen bouwen."

Donateurs nodig
Om dit te bewerkstelligen zijn er donateurs nodig, dat is alleen lastiger dan gedacht. "Ik heb nu gemerkt hoe moeilijk het is om aan geld te komen voor Afrika. Je merkt nu als je aanklopt bij de rotary's en lionclubs dat de tendens is dat het geld naar Nederland gaat."

Om toch aan het geld te komen, heeft Geri bedrijven in de regio aangeschreven. En vooral een aantal grotere bedrijven hebben geld gedoneerd. Maar ze is er nog niet, want alleen al de dagelijkse maaltijden kosten de stichting zo'n 50 euro per dag. Dat geld is het lastigst om bij elkaar te brengen, zegt Geri. "Vaak willen bedrijven wel doneren, maar voor een tastbaar project. We kunnen dat nu nog volhouden, maar voor hoelang nog dat is de vraag."

De naam
Hoewel de stichting Geri volledig aansprak, had ze voor de overname één bedenking. De naam Floortje voor Moortje, kon ze die wel blijven hanteren? "Het is een naam die ik zelf nooit gekozen zou hebben. Ik heb van de dames begrepen dat zij nadachten over een naam en dat een bevriende streekjournalist daar met de naam kwam. Zij vonden hem leuk en hij rijmt dus hebben hem zo genoemd. Zij hebben daar vrijwel nooit een negatieve reactie op gehad, slechts één keer. En ik krijg hier constant, vooral van vrienden en kennissen constant reactie. Mijn eigen eerste reactie wat ook: 'Hoe komen ze nou bij die naam?'. Dat moortje ligt hartstikke gevoelig en ik zou hem zelf nooit gekozen hebben."

"Toch verander ik het voorlopig niet. Want als we de naam hebben uitgelegd en wat we doen, merken we dat hij wel blijft hangen."

Meer informatie over de stichting en hoe u kunt doneren is te vinden op www.floortjevoormoortje.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden