Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Carbidschieten in Ottoland, 2017.
• Carbidschieten in Ottoland, 2017. (Foto: Rick den Besten)

Regels voor carbidschieten; raden komen er nog niet uit

  •   596 keer gelezen

De colleges van Giessenlanden en Molenwaard willen carbidschieten voortaan alleen toestaan op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot twee uur na middernacht, buiten de bebouwde kom. De VVD-fracties vinden regels hiervoor niet nodig.

Aanleiding voor het voorstel zijn klachten van inwoners over carbidherrie tot ver ná 2.00 uur.

Uitstel besluit
De gemeenteraden hebben tijdens hun gezamenlijke vergadering op woensdag 13 juni nog geen knoop doorgehakt over het collegevoorstel. Aanleiding voor dit uitstel is een amendement van de SGP over carbidschieten op zondag. De SGP wil samen met het CDA de gelegenheid krijgen om het amendement te verbeteren. De partijen willen de zondagsrust waarborgen door schieten met carbid een dag eerder toe te staan als oud en nieuw op een zondag valt. Nog voor de zomervakantie komt het onderwerp opnieuw terug in de raad.

Minder regels
Bram Visser (VVD) vond het voorstel van de colleges 'mager beargumenteerd'. "We hebben deregulering hoog in het vaandel staan", aldus Visser. "Wat gaat er eigenlijk mis als we het niet regelen? Geluidsoverlast, in welke mate en door wie wordt die ervaren? Vernielingen, letselschade? Heeft de APV niet al voldoende aangrijpingspunten om bij overlast al te kunnen optreden?" 

Verzoek politie
Burgemeester Dirk van der Borg kon dat uitleggen. "De politie heeft gevraagd om regelgeving, omdat ze geen instrument in handen hebben. Wil je als politie kunnen acteren op carbidschieten op tijden dat iedereen ter ruste is, dan zijn regels nodig. Natuurlijk blijft er alle ruimte voor carbidschieten."

Volgens Visser is er al een artikel dat de politie zou kunnen benutten, maar Van der Borg sprak hem tegen. "De politie kan geen beroep doen op het artikel dat u citeert, dat is juridisch niet toelaatbaar. Ook andere gemeenten waar veel carbid wordt geschoten, passen bepalingen toe zoals in ons voorstel beschreven."

Kanon
Corné Egas (SGP) had ook een kritische noot. "Naar onze mening schiet het voorstel met een kanon op een mug. Ons ontgaat de logica om verschil te maken; geen carbid in de woonkernen, dan ook geen zwaar vuurwerk. Maar dat is niet te handhaven. Overlast midden in de kern tussen 2 en 5 uur moet wel aangepakt worden. We zijn niet enthousiast maar we kunnen ermee leven dat u reguleert, zolang het geen spelbederf is."

Pief en poef
Kees de Jong (CDA) vroeg zich af hoe het zit met de uitvoerbaarheid van het onderscheid maken tussen vuurwerk en carbid. "Als je onderscheid wil maken tussen pief en poef, dan heb je een probleem op oude- en nieuwjaarsdag." Egas: "Het is zeker te traceren, omdat je een groot apparaat nodig hebt om carbid af te schieten."

Twee dagen
Arco Bikker (GBM): "We stemmen niet in met het op zondag verbieden van carbidschieten, maar het op de dag ervoor ook toestaan, daarmee wel." Van der Borg: "Als ik het goed beluister, is er redelijk brede instemming voor een andere formulering van het amendement; het carbidschieten ook op zaterdag toestaan voor degenen die bezwaren hebben tegen het afschieten op zondag." Egas: "Dus een interpretatie van één naar twee dagen, eens in de zeven jaar."

Geldboete
Als de raden deze zomer instemmen met het voorstel van het college, krijgen overtreders van de bepaling een geldboete die kan oplopen tot ruim vierduizend euro. Ook wordt eventuele schade op de daders verhaald. Wie toch graag op een plek binnen de bebouwde kom met carbid aan de gang wil, kan een ontheffing aanvragen. De gemeente bekijkt dan of de locatie geschikt is (lees: of er geen gebouwen dichtbij staan).

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK