Afbeelding

Werkstraf en rij-ontzegging geëist na doodrijden voetgangster in Streefkerk

Algemeen 1.197 keer gelezen

DORDRECHT/GROOT-AMMERS/STREEFKERK • Het Openbaar Ministerie heeft woensdagmiddag 240 uur werkstraf en een jaar rij-ontzegging geëist tegen G.d.B. uit Groot-Ammers, die op 15 december 2016 een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Streefkerk.

Toen de 31-jarige inwoner vanGroot-Ammers op de 15e december vanuit Berkel en Rodenrijs terug reed vanuit zijn werk naar huis, twijfelde hij nog heel even welke route hij zou kiezen, zo vertelde hij woensdag aan de Dordtse rechtbank. Hij koos toch niet voor de route via de dijk maar via de Middenpolderweg in Streefkerk. Dat bleek fataal voor een 59-jarige inwoonster uit Streefkerk die langs die weg liep om bij haar buren kranten af te leveren.

Ze werd aangereden en overleed. Het slachtoffer liet man en kinderen achter. Het OM eiste woensdag 240 uur werkstraf en een jaar rij-ontzegging tegen de automobilist. Op de relatief smalle weg geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachte dat hij 87 kilometer per uur reed, toen hij de vrouw schepte.

Ervaring
Volgens de officier van justitie wordt er op de kaarsrechte weg wel vaker te hard gereden maar de verdachte kende de weg heel goed, de schemering viel in, er was beperkte straatverlichting en de autobestuurder wist uit ervaring dat er ook langzaam verkeer als voetgangers of fietsers over deze weg bewegen.

Meer dan anderhalf jaar na het fatale ongeval kan de verdachte nog altijd niet verklaren waarom hij de vrouw niet heeft gezien. "Opeens doemde zij op voor mijn koplampen", aldus de geëmotioneerde man, die het slachtoffer kende.

Moeilijk te geloven
Hij vindt het moeilijk te geloven dat hij 87 kilometer per uur zou hebben gereden zoals onder andere blijkt uit een analyse van de boordcomputer. De verdachte denkt zelf eerder aan een snelheid tussen de 60 en 70 kilometer per uur.

Twee dagen na het fatale ongeval is hij met lood in de schoenen bij de nabestaanden op bezoek geweest en een half uur gebleven. Daarna kreeg hij vanuit de nabestaanden het signaal dat ze liever geen contact meer wilden. In een door de aanklager voorgelezen slachtofferverklaring zeiden de nabestaanden: "Weet je hoe het voelt voor ons om onze moeder te verliezen en dan durf jij te vragen om strafvermindering".

Geen strafvermindering
Volgens advocaat H. Folkers heeft zijn cliënt nooit om strafvermindering gevraagd. "Cliënt wil niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid en wilde aanvankelijk zelfs geen advocaat".

De raadsman plaatste vraagtekens bij het wetenschappelijke gehalte van het politieonderzoek waarbij de snelheid van de auto op 87 kilometer per uur is ingeschat. Folkers vroeg om vrijspraak en verzocht de rechtbank bij een eventuele veroordeling niet over te gaan tot het intrekken van het rijbewijs. In verband met zijn werk zou de man zijn rijbewijs niet kunnen missen.

De gedaagde vertelde de rechtbank dat hij sinds het ongeval niet meer over de Middenpolderweg heeft gereden.

Uitspraak van deze zaak is op woensdag 27 juni.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23
Afbeelding
Actie met tompoucen van Symphonia uit Hoogblokland Nieuws 17 apr, 20:34
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:07

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden