Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Stockfoto

Waterschap pakt eikenprocessierups aan

  •   847 keer gelezen

REGIO • De eikenprocessierups kruipt weer over de eiken, ook langs de wegen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Als wegbeheerder in deze regio bestrijdt Waterschap Rivierenland de rups, omdat mensen er goed ziek van kunnen worden.

De eikenprocessierups kan bij aanraking leiden tot irritatie en koorts. De rups heeft onzichtbaar kleine brandharen. Bij aanraking kunnen die leiden tot hevige jeuk op de huid, ontstoken ogen, irritatie aan de luchtwegen, duizeligheid en koorts. Vanaf mei komen de rupsen uit hun eitjes. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in een groep (processie) op zoek naar eten.

Waterschap Rivierenland bestrijdt de eikenprocessierups eerst door te spuiten met een biologisch bacteriepreparaat (preventief). Vanaf half juni wordt de rups, waar nodig, weggezogen (curatief). Komende week start het waterschap met het bespuiten van eiken in het gebied. Dit gebeurt veelal  's nachts om overlast voor het verkeer te beperken.

In de regio gaat het onder meer om de C.M. van Houwelingweg en de Kooiweg in Giessenburg, de Beemdweg en de Hoogbloklandseweg in Hoogblokland, de Kweldamweg in Molenaarsgraaf, De Hoogt in Goudriaan, de Parallelweg in Meerkerk, de Huibertweg in Hei- en Boeicop en de Heicopperweg, Kraayendaal en Lakerveld in Lexmond.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK