• De auto die bij Bleskensgraaf te water was geraakt, wordt aan de kant getakeld.
• De auto die bij Bleskensgraaf te water was geraakt, wordt aan de kant getakeld. Foto: Peter Stam

Criminelen te water in Bleskensgraaf en na urenlange zoektocht opgepakt

112 8.325 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • Na een urenlange zoektocht heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag drie criminelen opgepakt. Ze waren langs de Hofwegen in Bleskensgraaf te water geraakt met hun auto.

Kort daarvoor hadden ze een inbraak gepleegd in brillenzaak Eyewish in Dordrecht. Rond half zes hoorden omwonenden harde klappen en zagen mannen wegrennen en in een rode auto stappen.  Agenten zagen de beschreven auto even later op de N3 bij Papendrecht, maar verloren het voertuig ook weer uit het oog.

Te water
De verdachten reden met zeer hoge snelheden door de polder. Nadat ze Oud-Alblas gepasseerd waren, sloegen ze op de N214 af naar Bleskensgraaf. Aan het einde van de Wervenkampweg reed de wagen rechtdoor het water in. De auto zonk op zijn kop naar de bodem. De drie inzittenden kwamen op tijd uit het voertuig. Twee mannen zwommen naar de ene kant, één naar de andere kant. Het drietal ging er te voet vandoor.

Duikers
Omdat niet zeker was of alle inzittenden uit de auto zijn, werden de brandweer en een ambulance gealarmeerd. Onder meer het wateroppervlaktereddingsteam van brandweer Nieuw-Lekkerland en de brandweerduikers kwamen met spoed ter plaatse. In de auto lag wel buit van de inbraak en her en der werden natte jassen en broeken gevonden, maar de inbrekers werden niet aangetroffen. Rond 06.15 werd afgeschaald en vertrekken de brandweer en ambulance weer.

Zoektocht
En hoewel er vanwege het slechte weer bij Amsterdam geen politiehelikopter ingezet kan worden, gaf de politie op de grond de zoektocht niet op. Met behulp van undercoverauto's en een aantal opvallende politieauto's, werd in de omgeving gezocht.

Eerste aanhouding
De eerste verdachte werd even na 08.00 uur door een passant gesignaleerd op de Polderweg West bij Molenaarsgraaf. De passant, een automobilist met een vrouw als bijrijdster, gaf aan de politie door dat er een man met een nat pak door het dorp struinde. Niet veel later werd de verdachte aangetroffen en in de boeien geslagen. Hij ontkende alle betrokkenheid en verklaarde zelf juist slachtoffer te zijn. Hij zou beroofd zijn en vervolgens in de polder zijn gedumpt.

Alle drie aangehouden
Niet veel later wordt iets verderop, met dank aan een oplettende buurtbewoner, een tweede man aangehouden. Rond 08.40 uur komt er een telefoontje bij de politie binnen vanuit de Zevenhovenstraat in Bleskensgraaf. De melder vertelde dat een man met natte kleren om hulp vroeg. Van alle kanten kwamen de politie-eenheden met spoed naar de betreffende straat. Daar werd ook de derde kletsnatte verdachte in de boeien geslagen.

Onderkoeling
Het drietal, dat zich drie uur lang in natte kleren heeft schuil gehouden, werd eerst naar het ziekenhuis gebracht, omdat er mogelijk sprake is van onderkoeling. Later op de dag zullen de jongemannen, bekenden van de politie, op het politiebureau worden verhoord.

Identiteit
Van twee van de drie verdachten is de identiteit inmiddels bekend. Het gaat om een twintigjarige man uit Ameide en een negentienjarige man uit Utrecht. Van de derde man volgt de identiteit later. Verder onderzoekt de recherche alle inbraaksporen bij het winkelcentrum in Dordrecht.

Oproep
De politie wil graag de personen die tips hebben doorgegeven bedanken en is daarom op zoek naar de man die de tip doorgaf die resulteerde in de eerste aanhouding. Het gaat om een automobilist die nabij de Polderweg West in Molenaarsgraaf een agent aansprak. De man had een vrouw als bijrijdster.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden