• Leerlingen van De Schalm zijn niet bang voor zware klei.
• Leerlingen van De Schalm zijn niet bang voor zware klei. Foto: Anne Marie Hoekstra

Boomplantdag voor leerlingen De Schalm Alblasserdam

Algemeen 702 keer gelezen

OUD-ALBLAS/ALBLASSERDAM • Bijna vijftig leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool De Schalm in Alblasserdam hebben woensdag 14 maart tientallen beuken geplant in het Alblasserbos bij Oud-Alblas.

De kinderen gingen aan de slag ter gelegenheid van Nationale Boomfeestdag. Een dag eerder verzorgde boswachter Jeroen den Hartog van Staatsbosbeheer een gastles voor de leerlingen. Thijs Goudriaan (10): "Hij liet ons opgezette dieren zien: een ekster en een kievit. Hij liet ons ook het gewei van een hert zien. Die leven niet in het Alblasserbos, maar er zijn hier wel reeën. De boswachter vertelde ook over teken. En over de zieke bomen."

Essentaksterfte
Die zieke bomen zijn de essen die massaal sneuvelden als gevolg van de essentakziekte. Boswachter Den Hartog: "Het thema van de Boomfeestdag is dit jaar de essentaksterfte. Dat sluit dus mooi aan bij onze activiteit vandaag. We hebben de boomfeestdag aangegrepen om met scholieren beuken te planten op de plek waar we zieke essen hebben weggehaald."

Verschillende soorten
Op de lege plekken die zijn ontstaan, plant Staatsbosbeheer naast vijfhonderd beuken ook populieren, kersen, meidoorn en eiken. "We willen af van monoculturen", legt Den Hartog uit. "Als een soort wordt getroffen door een ziekte, hoeven we alleen die soort ertussenuit te halen. Daarnaast is het beter voor de biodiversiteit. Ook zorgen we voor een mooie opbouw van het bos door aan de rand lagere soorten te planten."

Zuurstof
Hanna Baan (11) vindt het leuk om bomen te planten. "Het is goed voor de natuur en voor mensen. Er komt namelijk zuurstof uit de bomen. Daarom vind ik het fijn om bomen in de grond te zetten." Sebastiaan 't Hart (10) is het met Hanna eens. "Ik vind het leuk om te helpen. Het is goed voor het milieu."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Boswachter Jeroen den Hartog gaf eerst een gastles, daarna instructie op locatie.
• 'Kijk, een regenworm.'
• De meester helpt ook mee.
Afbeelding
Afbeelding
• Boswachter Jeroen deelt drinken en  iets lekkers uit.
• Kikkers vangen.
• Zo'n boomplantdag biedt kansen. Een moddersloot uitproberen bijvoorbeeld.
• Alle beuken krijgen een plek.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden