Afbeelding
Foto: stockfoto

ChristenUnie Vijfheerenlanden: steun Statiegeldalliantie in strijd tegen zwerfafval

Algemeen 347 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Met uitzondering van de VVD steunden deze week alle partijen van Vianen, Zederik en Leerdam een motie van de ChristenUnie om aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.

"Zwerfafval is een hardnekkig probleem en dit vormt een bedreiging voor het milieu, dieren en mensen, niet alleen in Vianen, Zederik en Leerdam, maar landelijk en zelfs wereldwijd", stelde de ChristenUnie in de motie. "PET-flessen en blikjes maken een substantieel deel uit van dit zwerfafval." Om dit probleem aan te pakken is in november een Statiegeldalliantie gestart, waarin organisaties uit Nederland en België de handen ineenslaan voor uitbreiding van statiegeld. ChristenUnie in de Vijfheerenlanden sprak in de motie de wens uit dat de colleges van Vianen, Zederik en Leerdam zich bij deze Statiegeldalliantie aansluiten. Tirtsa Kamstra, ChristenUnie-raadslid in Vianen diende deze motie, mede namens D66, in tijdens het Vijfheerenlanden Beraad: "Samen kunnen we de handen ineen slaan en zwerfafval tegengaan." De oproep om steun voor de Statiegeldalliantie in de strijd tegen zwerfafval kon op brede instemming rekenen van de andere partijen, behalve de VVD. De liberale partij zegt in een reactie: "We vinden dat een statiegeldregeling hiervoor het probleem afwentelt op de winkeliers die voor de inzameling, de opslag en het vervoer van een grote inspanning moeten doen, terwijl daar niets tegenover lijkt te staan. Anders gezegd: het is een gemakkelijke politieke actie waar je niet tegen kunt zijn, doel is immers minder zwerfafval, maar legt wel de lasten bij de winkeliers."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden