• Marcel van Leeuwen op de plek van de opgravingen.
• Marcel van Leeuwen op de plek van de opgravingen. Foto: Geurt Mouthaan

Uitbreiding kerk in Meerkerk met historisch besef

Algemeen 1.642 keer gelezen

MEERKERK • In 2003 startte het eerste onderzoek naar de gewenste uitbreiding van het kerkgebouw. Bijna vijftien jaar later zijn de Meerkerkse plannen nagenoeg uitgedacht en kan er komend voorjaar aan het Kerkplein daadwerkelijk worden begonnen met de bouw.

"Het kerstfeest van 2018 vieren we in de hernieuwde kerk", hoopt Marcel van Leeuwen (63), voorzitter van de zevenkoppige bouwcommissie,. "Ik wil niet teveel terugkijken, maar het heeft wat voeten in de aarde gehad. Letterlijk, want de huidige bouwlocatie is niet de meest eenvoudige..."

Van Leeuwen is vervroegd met pensioen gegaan en heeft daardoor 'alle' tijd. "En dat is maar goed ook, want het is en blijft een uitdaging. Gelukkig verlopen de overleggen met de gemeente en diverse overheidsinstanties, zoals de Monumentencommissie, inmiddels goed." Zonder in detail te treden somt de Meerkerker, ook 27 jaar lid van de kerkenraad, de hoofdbrekens van de afgelopen jaren op.

Dode bomen
"Dode bomen moesten worden gekapt, waarbij en passant ook een nieuwe plaats voor het ooievaarsnest moest worden gezocht. Daarnaast eisten hogere overheden een modern gebouw, dat in contrast moet staan met het oude kerkgebouw. Het is gelukt. Met deskundige hulp van Anne Duizer, die in Rijswijk een soortgelijke opdracht met verve wist af te ronden."

In het nieuwe jaar vindt een tweede archeologisch onderzoek plaats. "De eerste laag is onlangs verwijderd en de contouren van de oude kerk, die in 1830 gedeeltelijk werd gesloopt, worden zichtbaar. We hebben bewust gewacht met het indienen van het definitieve bouwplan en willen de archeologen hun werk laten doen. Voor alle inwoners van Meerkerk, want hier ligt de ontstaansgeschiedenis van ons dorp. Niet voor niets zijn we in goed overleg met de gemeente op zoek naar budget en mogelijkheden naar extra archeologisch onderzoek. Deze bouw biedt een unieke kans om meer te weten te komen over het ontstaan van Meerkerk. De archeologische verwachtingswaarden zijn bijzonder hoog."

Menselijk skelet
Van Leeuwen cs werden op hun wenken bediend. "Niet alleen de oude muren en pilaren werden zichtbaar, maar ook een nagenoeg geheel compleet menselijk skelet werd gevonden. Op zich niet zo bijzonder, vroeger werden wel meer mensen in de kerk begraven. Voornamelijk personen met geld, niet voor niets werden ze rijke stinkerds genoemd. Net als de vondsten, gaan we met hun eeuwenoude wensen respectvol om. Ze krijgen een nieuwe rustplaats in de kerk."

Vanaf maart gaat de bouw echt van start. "In januari komt er nog een open dag op de bouwplaats. De resten van de westgevel blijven zichtbaar en nemen we op in het bouwplan. Over een jaar hoeft er niet meer worden uitgeweken naar Het Anker en is er plaats voor 600 gelovigen. Precies hetzelfde aantal als voor de sloop, bijna 200 jaar geleden. Want van ontkerkelijking is, mede door de nieuwbouw in de Weide, in Meerkerk geen sprake."

Theo Sprong

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden