• Heerlijk bouwen met honderd kilo LEGO tijdens een van de workshops.
• Heerlijk bouwen met honderd kilo LEGO tijdens een van de workshops. Foto: Aangeleverd

Legofreaks op Indoor After Kerstmarkt actief voor goede doelen

Algemeen 546 keer gelezen

LEERDAM/AMEIDE • De Legofreaks Leerdam organiseren op 27 en 28 december aan de Parkweg 95 in Beesd een LEGO bouwmarathon. De opbrengst van de marathon is bedoeld voor de Speeltuinvereniging Beesd en Zorgboerderij Lingehof.

De freaks vonden een jaar geleden een nieuw onderkomen bij de winkel '10001 Farm Toys' en het mechanisatiebedrijf van Yke en Henk van der Perk in Beesd. "Ik ontmoette de freaks tijdens de verzamelbeurs in Leerdam. Wij zijn Legodealer en het leek ons interessant om samen wat te doen", vertelt Henk van der Perk.

Workshops
Dat leidde er toe dat de freaks Henk Medema (afkomstig uit Ameide), Richard van Strien en Jacques Hoencamp een diorama in het pand aan de Parkweg plaatsten. Bovendien geven de freaks een aantal keren per jaar in de knusse 'Stal' legoworkshops voor kinderen.

"Op zo'n zaterdag zijn hier dan veertig kinderen aan het bouwen", aldus Jacques Hoencamp. "Ze komen van heinde en verre. Sommigen zijn zo enthousiast dat ze elke keer terug komen. We gaan aan de slag met technisch LEGO, bouwen een vrachtwagen en de laatste keer stond er een kerstbal op het programma."

Ook het 'vrij bouwen' met honderd kilo LEGO is razend populair.

Evenement
Dit voorjaar kwamen Van der Perk en de freaks op het idee om een aansprekend evenement te organiseren. Hoencamp: "We gaan tien grote huizen bouwen. Elk jaar komt er een nieuwe doos uit met zo'n 4.000 stenen. Die woningen zijn tot in detail uitgewerkt: in de tuin staat een kruiwagen, op de tafel liggen koekjes of snoepjes, geweldig mooi."

De huizen worden gebouwd op 27 en 28 december van 9:00-21:00 uur. Op 29 december worden ze ten toon gesteld. Belangstellenden die mee willen bouwen, kunnen zich inschrijven op www.legofreaksleerdam.nl. "Er mogen drie kinderen per half uur meebouwen. Omdat de opbrengst voor het goede doel is, vragen we daar vijf euro voor. We hebben al heel wat aanmeldingen, zelfs iemand van 52 jaar."

Glazen Huis
Terwijl de freaks zich met het bouwen bezig houden, pakte Van der Perk door. Hij zorgt voor een Glazen Huis van vier bij vier meter - mét vloerbedekking en verwarming – waar de freaks en hun gasten kunnen bouwen.

"Bovendien polste ik collega's of ze zin hadden om ook iets te organiseren. Inmiddels reageerden al meer dan 25 ondernemers daar positief op. Eigenlijk loopt het allemaal een beetje uit de hand", lacht Van der Perk.

"De belangstelling is zo groot dat we er een Indoor After Kerstmarkt van maken." Een deel van de hal aan de Parkweg 95 wordt daarvoor gebruikt. De toeloop is zo groot dat ook autobedrijf Van Wees aan de overkant van de weg zijn showroom beschikbaar stelt.

Hele gezin
"Het wordt een markt voor het hele gezin", zegt Van der Perk. "Kinderen kunnen met LEGO bouwen, er is een Playmobil autoracebaan en een Siku miniaturenstad met boerderij. Voor de dames zijn er onder meer stands met kleding, sieraden en huishoudelijke apparaten."

"De vaders kunnen terecht bij een Makita demonstratieteam, een autoshow en tuinmachines, terwijl Nederlands kampioen Sander Boom demonstraties boomstammen carven geeft. Het is een echte koopjesmarkt met hoge kortingen. Uiteraard wordt de inwendige mens niet vergeten. We hebben het hele gezin wat te bieden. Daarnaast steunen we het goede doel. Het mes snijdt aan meerdere kanten."

Voor de freaks staat het bouwen centraal: "Geweldig om met die kinderen aan de slag te gaan. We trekken ze even weg uit de digitale wereld en laten zien dat er meer is dan de computer. We hebben er vreselijk veel zin in."

André Bijl

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden