• Hennie (links) en Berthie ontlasten mantelzorgers.
• Hennie (links) en Berthie ontlasten mantelzorgers. Foto: Anne Marie Hoekstra

NPV-afdeling Liesveld helpt families als zorg voor stervende teveel wordt

Algemeen 1.383 keer gelezen

GROOT-AMMERS • De zorg voor een dierbare in de laatste fase van zijn of haar leven kan veel energie vragen. Vrijwilligers van de NPV-afdeling Liesveld staan families bij.

Twee van deze vrijwilligers zijn Berthie Bikker uit Nieuwpoort en Hennie de With uit Groot-Ammers. "We willen de kwaliteit van leven verhogen", vertelt Hennie. "Goede palliatieve zorg draagt eraan bij dat de vraag naar euthanasie afneemt. Mensen zijn soms bang voor pijn en eenzaamheid. Als je dat kunt ondervangen door goede zorg te verlenen, doen wij dat graag."

Nabijheid
In het verleden werkte Hennie in de zorg. "Toen ik las dat de NPV vrijwilligers zocht voor het verlenen van terminale thuiszorg, dacht ik: ik zou ook koffie kunnen gaan schenken in een verzorgingshuis, maar dit trekt me meer. Wat me heel erg aanspreekt is dat je veel zorg en aandacht kunt geven, juist in de laatste levensfase. Stervende mensen hebben erg behoefte aan nabijheid. Daarnaast vind ik het mooi dat je er voor de mantelzorgers kunt zijn, verlichting kunt bieden."

De NPV Liesveld vond veertien mensen bereid om als vrijwilliger terminale thuiszorg te gaan geven in de dorpen Streefkerk, Groot-Ammers, Nieuwpoort en Langerak.

Terminale thuiszorg
"In oktober hadden we een avond over palliatieve zorg in de Hof van Ammers. Eerder hebben we als vrijwilligers al cursussen gekregen. In een groot aantal dorpen in de regio wordt, naast gewone thuishulp, al langer terminale thuiszorg gegeven door vrijwilligers van de NPV. We vervangen nooit de professionele zorg. Licht verzorgende taken, zoals drinken geven, zorg dragen voor een comfortabele houding, emotionele steun geven en er zijn voor de cliënt en mantelzorger behoren tot onze taken. Maar indien nodig kunnen we altijd professionele zorg bellen."

Wat is het verschil tussen palliatieve en terminale zorg? "Palliatieve zorg is voor iemand die niet meer beter kan worden, maar mogelijk nog jaren leeft. Pijnbestrijding is daarvan een onderdeel. Bij terminale zorg gaat het om hulp voor mensen van wie de artsen inschatten dat zij nog hooguit drie maanden zullen leven." Collega Berthie vult aan: "Mensen die al palliatieve zorg krijgen, kunnen ook bij ons aankloppen. Dus voordat ze in de terminale fase zijn gekomen."

Overtuiging
De NPV is een christelijke organisatie, maar respecteert iedere overtuiging. "Het is niet de bedoeling dat we iemand actief op andere gedachten proberen te brengen." Berthie: "We zijn er om zorg te verlenen aan iedereen." Mensen die een beroep op de vrijwilligers doen, krijgen een intakegesprek. Hennie: "We hopen dat mensen die hulp nodig hebben, overdag of 's nachts, ons weten te vinden."

De NPV Liesveld is bereikbaar via: 06-51052266 of terminalethuishulpliesveld@afdeling-npvzorg.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden