Een uniek evenement: de enige Molentocht voor auto's in de Alblasserwaard

Algemeen 5.442 keer gelezen

ALBLASSERWAARD • Het was een uniek evenement, wat nooit meer herhaald is: in 1963 vond de eerste en vooralsnog enige Molentocht voor auto's plaats. Het werd een groot succes met 2500 deelnemers én veel belangstellenden langs het ijs.

Eén van de deelnemers was de toen 10-jarige Folkert de Gier uit Goudriaan. Hij kan zich het evenement nog goed herinneren. "Ik ben toen meegereden met een neef van mij uit Noordeloos, Piet Pierhagen. Hij was twintig jaar ouder. Zij hadden thuis een legerjeep. Meer boeren hadden zo'n wagen gekocht van het leger om te gebruiken in plaats van een tractor. Ze reden er altijd mee in het land en gebruikten hem nu voor de Molentocht."

Eenmaal opgehaald ging de rit eerst naar de Postkade in Goudriaan, waar de jeep het ijs werd opgereden. "Daar was een wal waar dat ging. Het ijs lag toen trouwens ook erg hoog, dus heel moeilijk was dat niet."

Buitenlanders
Ze waren niet de enigen: op een eerste proefrit die de organiserende Alblasserdamse IJs Club op 28 februari hield, kwamen al honderden autorijders af, meldt het blad Kouwe Drukte in een terugblik. 'Ook in de Alblasserwaard wilde men in deze speciale winter toch iets buitengewoons organiseren. En zo ontstond bij de AIJC het idee om een automolentocht te houden.'

'Men ging liever niet over één nacht ijs en daarom werd er eerst een proefrit georganiseerd, maar daar kwamen al vierhonderd liefhebbers op af. Zelfs buitenlanders behoorden tot de deelnemers.'

Zaterdag 2 maart vond de officiële Molentocht voor auto's plaats. "Het was echt druk met auto's op het ijs", vertelt Folkert de Gier. "Bijna iedereen die toen een auto had, deed mee. Dat waren er toen veel minder dan nu. Wij hadden thuis ook nog geen auto; voor mij als jongen was sowieso het rijden in een auto al een belevenis, dus op deze manier meedoen aan de Molentocht was helemaal een belevenis. Het was echt ontzettend leuk."

Herinneringsplaquette
Het was overigens een echte Molentocht, inclusief controleposten waar gestempeld moest worden en een reglement. Niet harder rijden dan dertig kilometer per uur, overal rechts rijden en minstens vijf meter voor, achter of naast andere auto's stoppen. Na afloop kregen de deelnemers een herinneringsplaquette toegestuurd.

Het beeld van de winter van 1963 is er één van strenge kou, maar deze dag viel dat relatief mee. Folkert de Gier: "Ik kan me niet herinneren dat ik het heel erg koud heb gehad. Het was een zonnige dag."

Prachtig weer
Dat laatste komt ook naar voren in een terugblik op de site van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen, geschreven door Piet Schreuders. 'De rit van donderdag startte bij prachtig weer en zoveel auto's op het ijs had nog nooit iemand gezien.' 

'Op zaterdag waren er nog meer deelnemers om het prachtige landschap van een andere kant te bekijken. Een stroom van auto's bereikte via Brandwijk, Ottoland, Groot-Ammers en de Peursumse Vliet de Giessen en ging daarna verder richting Pinkeveer, onder de Karperbrug door en via de Smoutjesvliet naar Goudriaan.'

Radioverslaggever
Op zaterdag kwam daar als eerste deelnemer de toen bekende radioverslaggever Cees Schilperoort stempelen. Hij deed vanuit de dorpsherberg in Goudriaan verslag van zijn belevenissen. Onder de deelnemers waren ook burgemeester Van der Brugge en dokter Boot.

'De autotocht over het ijs werd een onvergetelijke belevenis, mede door het mooie voorjaarsweer. Alles was verblindend wit door de sneeuw en de zon. Waar zijn de strenge winters gebleven. Deze was wel erg leuk, zeker als je, zoals ik, rond de 18 jaar oud was.'

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden