Afbeelding

Onderzoek naar Brede School in Meerkerk

Algemeen 1.629 keer gelezen

meerkerk • Onderzoeken of er op korte termijn een Brede School gerealiseerd kan worden in Meerkerk; die opdracht kreeg het Zederikse college afgelopen week mee van de raad.

Aanleiding zijn de plannen van TriVia, de overkoepelende organisatie van het christelijk onderwijs waar cbs De Rank in Meerkerk onder valt, om deze school naast een grondige renovatie om te vormen tot Integraal Kind Centrum (IKC). Inclusief dagopvang, waaraan volgens alle betrokken partijen grote behoefte is.

"Na de opknapbeurt en de uitbreiding kunnen we weer 25 jaar vooruit", stelde Len de Pater, voorzitter van het college van bestuur van TriVia. "De stip op de horizon is om dan te kijken of er samen met openbare basisschool De Springplank een Brede School gerealiseerd kan worden."

Hij verwees daarbij naar het feit dat het gebouw van De Springplank veel jonger is en nog niet aan vervanging toe is. De plannen om peuterspeelzaal Grollebollen over te hevelen van openbare basisschool De Springplank naar het nieuwe IKC, stuitte op veel weerstand bij O2A5, de overkoepelende organisatie van het openbaar onderwijs in de regio. Tijdens de werkvergadering bleek dat dat geen breekpunt was.

Brede School
Maar eigenlijk ging daar de discussie niet over. Diverse partijen pleiten ervoor om niet tonnen in de renovatie van De Rank te steken, maar te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om meteen al de doorsteek naar een Brede School te maken. "Laten we kijken of dit op korte termijn kan. Het is een unieke kans om samen tot planvorming te komen", benadrukte Geert Meppelink (CDA).

En Edwin Weijgertze: "Is het wel zo'n goed idee zoveel geld in een bestaand gebouw te steken?" Hanneke van der Leun (VVD) bracht nog een ander bezwaar naar voren: "Deze plannen baren me zorgen; geld steken in een IKC betekent dat er veel geld gaat naar het bijzondere onderwijs en dat het openbaar onderwijs op een te grote afstand komt te staan."

Positief
Het was een opdracht waar het college mee aan de slag gaat. TriVia staat er positief tegenover. "Dit is in lijn met wat wij uiteindelijk willen. Wel moet het op korte termijn gebeuren. Het gebouw van De Rank voldoet onderwijskundig niet meer; dit kan zo niet nog jaren doorgaan."

Gemeentehuis
Jaap van Belle (VHL Lokaal Zederik) bracht de suggestie naar voren om te kijken of het huidige gemeentehuis, wat na een herindeling wellicht leeg komt te staan, als mogelijke locatie voor een Brede School te gebruiken. Er werd in eerste instantie wat lacherig op gereageerd, maar directeur-bestuurder Bert van der Lee van O2A5 vond het helemaal niet zo'n slecht idee.

"In het voormalig gemeentehuis van Nieuw-Lekkerland hebben we op relatief korte termijn een waarlijk prachtige Brede School gerealiseerd. Ik raad u aan om daar eens te gaan kijken. Daarnaast is nu het moment op dit op te pakken. De herindelingen in de regio zorgen voor een ongekende dadendrang. Ik heb nog nooit zoveel gebouwd en het gaat in een razend tempo. Daarom: draal niet te lang."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden