Afbeelding
advertorial

Bas Verspuy Bouwsystemen: vertrouwd met onderhoud in herfstperiode

Algemeen 732 keer gelezen

HOOGBLOKLAND • De zomer zit er weer op; de herfst is ingegaan. De periode met mooi weer en veel buiten leven zit erop; het klimaat drijft ons weer naar binnen. Veel dingen die buiten gebruikt worden en buiten zijn blijven staan, worden het komende half jaar niet gebruikt en kunnen naar binnen. Dat geldt voor ons tuinmeubilair, speelgoed, barbecue, enzovoorts. Maar ook aan woningen, schuren, loodsen en bedrijfspanden zijn veel zaken die langere tijd niet worden gebruikt en dus opgeruimd en onderhouden kunnen worden.

Als aannemersbedrijf met verschillende specialismen is Bas Verspuy Bouwsystemen uit Hoogblokland wel vertrouwd met onderhoud in de herfstperiode. Dirk-Jan Verspuy vertelt: "Samen met onze aannemerswerkzaamheden verwerken wij veel producten als kozijnen, schuifpuien, overkappingen, dakramen en serres met bijbehorende accessoires. Heel veel hiervan zijn onderhoudsarme producten zoals kunststof en aluminium, onderhoudsarm niet onderhoudsvrij. Juist in deze tijd is onderhoud van belang, zowel reinigend als preventief."

Levensduur
Een eerste handeling is het naar binnen halen van horren en hordeuren. Veel kozijnen zijn tegenwoordig voorzien van inzethorren die eenvoudig uit het kozijn kunnen worden verwijderd. Hetzelfde geldt voor plissé vouwhordeuren, schuifpuien en deuren. Als deze op tijd worden verwijderd, schoongemaakt en netjes worden weggezet in schuur of op zolder komt dit de levensduur zeker ten goede. Dit is meteen een goed moment om de kozijnen nog een keer schoon te maken. Vergeet u vooral de ontwateringsopeningen van kunststof en aluminium kozijnen niet.

Bij draaikiepramen en -deuren, schuifpuien en vouwwanden is extra aandacht voor het schoonhouden van onderdorpels in deze tijd geen overbodige luxe. Het hang- en sluitwerk loopt hier veelvuldig overheen en vuil van blad en zand verhoogd de slijtage hiervan.

Ventilatieroosters zijn in de afgelopen periode een welkome schuilplaats geweest voor insecten en ongedierte. De moderne roosters zijn eenvoudig schoon te maken door de afdekkap aan de binnenzijde weg te halen en het rooster een keer goed schoon te zuigen met de stofzuiger.

Schoon en droog opbergen
Zonweringen zijn veelvuldig gebruikt, in de winterperiode zal dit veel minder het geval zijn. Het is belangrijk dat de zonwering goed schoon en droog wordt opgeborgen. In de regel is dit gewoon in de eigen behuizing. Een mooie najaarsdag is het moment om het doek een keer goed schoon te maken, dat kan gerust nat, maar zorgt u er wel voor dat het droog wordt ingesloten. Neem ook de overige delen af en vet de bewegende delen een keer goed in, zodat deze in de winter beschermd zijn en uw zonwering in het voorjaar weer geruisloos aan het werk gaat.

Daken en goten zijn een bekend onderhoudspunt voor de meeste woningbezitters. Met het vallen van de bladeren en toenemende neerslag ontstaat snel vervuiling en waterbelasting op het dak. Om lekkages en overlast te voorkomen, is het van belang om daken en goten goed schoon te houden. Vergeet u hierbij ook verholen goten rond dakkapellen en dakramen niet. Dit wordt veelal als achterstallig onderhoud gezien en schade hiervan wordt niet door verzekeraars vergoed.

Als u toch bezig bent, kijkt u dan goed naar goot, dakbedekking en dakpannen. Liggen dakpannen nog goed of is er meer onderhoud nodig dan schoonmaken alleen?

Een laatste tip van Dirk-Jan Verspuy: "Een overkapping of tuinkamer biedt plaats aan barbecue en tuinmeubilair; handig als opslagplaats. Maar niet alleen dat, met de overkapping of tuinkamer geniet u langer van de seizoenen. Nu langer genieten van het buitenleven en volgend jaar eerder in het vroege voorjaar. En de ruimte die u bespaart in de garage is voor uw auto waardoor die ook langer meegaat, een win-winsituatie dus."

Contactgegevens: Bas Verspuy Bouwsystemen, Hoge Giessen 9a Hoogblokland, 0183-582910, www.verspuybouwsystemen.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden