• Vlnr: Loek, Ilse en Jaco zien volop mogelijkheden.
• Vlnr: Loek, Ilse en Jaco zien volop mogelijkheden. Foto: Anne Marie Hoekstra

Giessen-Oudekerk vecht voor de school

Algemeen 2.046 keer gelezen

GIESSEN-OUDEKERK • Obs Giessen-Oudekerk wordt als gevolg van het kleine aantal leerlingen (34 kinderen) bedreigd in haar voortbestaan. Een werkgroep probeert het tij te keren.

Het gebouw moet worden opgeknapt, maar de stichting O2A5, waar de school deel van uitmaakt, steekt er geen geld meer in. De Werkgroep Dorpsschool in Actie zoekt naar oplossingen. Drie leden vertellen met aanstekelijk enthousiasme over de kansen die ze zien.

Leerkracht en werkgroeplid Ilse Hagoort: "We bekijken hoe we als school meer diensten kunnen verlenen aan het dorp. Denk aan: het gebouw beschikbaar stellen aan verenigingen, een bso starten met dieren en een moestuin, met hulp van opa's en oma's groenten uit de moestuin verkopen, een breiclub in de hal van de school."

Meedenken
Dorpsraadslid Loek Wragge en ouder/mr-lid Jaco de Bruin zijn ook lid van de werkgroep. Jaco: "O2A5 snapt het belang van een dorpsschool en wil onderwijs blijven aanbieden. Wel heeft de stichting het dorp gevraagd mee te denken over een vorm waarin zij voor leerkrachten kan zorgen, waarbij anderen investeren in het pand."

Extra functies
Begin dit jaar hield de groep een druk bezochte avond over het voortbestaan van de school. Een adviseur, proces- en projectmanager Max Hoefeijzers, was aanwezig. Jaco: "Hij vroeg: hoe kun je het gebouw inzetten in de gemeenschap, functies toevoegen?"

Buitenschoolse opvang
lse: "Wasko is na de herfstvakantie gestart met buitenschoolse opvang in ons gebouw. Dat idee kwam uit een brainstormsessie op de informatieavond." Jaco: "We merken dat sommige ouders al invullen dat onze school geen bestaansrecht meer heeft en daarom bij voorbaat een andere school kiezen. Hierdoor hebben we leerlingen verloren. Dat kan een sneeuwbaleffect worden. Uit de laatste meting bleek dat we 78 leerlingen hadden kunnen hebben."

Meer aandacht
Ilse is ervan overtuigd dat de kwaliteit van het onderwijs op haar school goed is. "Leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 zitten in één klas en leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 vormen een klas. In mijn klas heb ik 18 leerlingen en we zijn het grootste deel van de week met twee leerkrachten per unit. Dat is best een luxe positie." Jaco: "Wellicht is de kwaliteit beter dan in een klas met 30 leerlingen. Je kunt kinderen juist meer aandacht geven."

Klussen
De werkgroep telt vijf commissies die het gesprek zoeken met verschillende doelgroepen. Ilse: "Door het enthousiasme van de werkgroep is iedereen heel actief." Jaco: "Als we gaan verbouwen, komen zeker mensen helpen met klussen. Als er maar goed plan is waarvan iedereen denkt: dit gaat werken."

Nieuw logo
Ilse: "Op 15 december onthullen we een nieuw logo en houden we een lichtjestocht voor het Sofia Kinderziekenhuis. Iedereen is welkom. We zitten niet stil en kijken naar de toekomst." Jaco: "De uitdaging is: ons imago van bedreigde school omzetten in dat van school in ontwikkeling. We vragen ouders van jonge kinderen: kom eens kijken."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden