• Bea bezit bijna 3000 parfumflacons.
• Bea bezit bijna 3000 parfumflacons. Foto: Anne Marie Hoekstra

Bea van der Steen schreef boek over geschiedenis van parfum

Algemeen 1.937 keer gelezen

ARKEL • Bea van der Steen uit Arkel bezit bijna drieduizend parfumflacons en was als kind al in de ban van geuren. Binnenkort verschijnt haar boek over de geschiedenis van het parfum.

Bea groeide op in het Limburgse Weert. Haar moeder gebruikte dagelijks parfum. "Dat vond ik altijd intrigerend, als klein meisje al." Ze ging de flesjes beter bekijken en ontdekte: daar zitten heel mooie exemplaren tussen. "Toen in het dorp een parfumeriezaak sloot, vroeg ik de eigenares om flesjes. Dat waren de eerste exemplaren van mijn verzameling."

Lalique
Inmiddels zijn we veertig jaar en honderden flesjes verder. Op de eerste verdieping van haar huis liet ze een grote vitrinekast maken die vol staat met flacons. In haar slaapkamer staan nog meer exemplaren. De flesjes van Lalique vindt ze het mooist. "René Lalique was oorspronkelijk een sieradenontwerper. Zijn versieringen zijn heel subtiel en verfijnd."

Elke dag anders
Hoewel het haar bij de verzameling om de flacons gaat, is ze nog altijd 'verslaafd' aan lekkere geurtjes. "Geuren hebben met emotie te maken, dat vind ik heel fascinerend." Lachend: "Ik ga nooit zonder geur naar buiten. De ene dag voel ik me vrolijk en gebruik ik een frisse geur, de andere dag is het wat ingetogener."

Boek schrijven
Bea vergaarde zoveel kennis over het onderwerp, onder ander door musea te bezoeken en boeken te lezen, dat ze vijftien jaar geleden besloot er zelf een boek over te schrijven. "Er bestaan nog geen goede Nederlandstalige boeken over de geschiedenis van het parfum. Het Engelse boek van Eugene Rimmel heb ik als leidraad gepakt."

Egypte
Bea's boek wordt veel dikker dan dat van Rimmel. "Het heeft 28 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over het oude Egypte, vandaar ga ik alle eeuwen door. Ik behandel wat geuren en bespreek wat die geuren met het hoofdstuk te maken hebben. Na de ontdekking van het graf van Toetanchamon werden er ineens veel flacons gemaakt met hoofden van farao's. In het hoofdstuk over Egypte bespreek ik dat. En als ik de Romeinen behandel, heb ik het over Italiaanse parfumhuizen."

Lavendel op vliegveld
Tegenwoordig zie je veel vintage parfums, geuren van vroeger die weer terugkomen. Ook schrijf ik over het ontwerp van flacons en de invloed van geuren. Ik heb bijvoorbeeld informatie toegevoegd over wat men tegenwoordig met geuren doet. Zo werken ze op het vliegveld Heathrow met een subtiele geur van lavendel, om reizigers rustiger te maken. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die een eigen geur willen hebben die hun uitstraling ondersteunt. Ook in winkels wordt het gebruikt; mensen blijven dan langer."

Zweeds parfumhuis
Ook over niche parfums schrijft Bea in haar boek. "Die worden verkocht door huizen die minder uitgeven aan de marketing, eenvoudiger flacons ontwerpen, maar wel duurdere ingrediënten gebruiken. Je krijgt dan puurdere geuren. Op dit moment gebruik ik veel geuren uit een Zweeds parfumhuis. Die worden hier heel beperkt verkocht."

Wierook
Geurspecialist Roos Lubbers, schrijfster van een parfumgids, maakt deel uit van Bea's netwerk. "We zijn samen drie dagen naar Parijs geweest om huizen van nichegeuren te bezoeken. Roos wil mijn boek straks ook hebben en gaat reclame voor me maken." Over de uitgever wil ze nog niets zeggen. "Ik geef het uit samen met iemand uit mijn vriendenkring, in een beperkte oplage van vijftig exemplaren." De titel wil ze wel vast onthullen: "Het gaat 'Per Fumum' heten, latijn voor 'door rook', want de geschiedenis van het parfum begon met wierook, geur die opsteeg naar de goden."

Bijna een geboorte
Hoeveel pagina's het boek zal tellen weet Bea nog niet. "Ik heb net de drukproef van het eerste hoofdstuk in huis. Die is al bijna dertig pagina's." Met een glinstering in haar ogen bevestigt ze dat het met 28 hoofdstukken dus wel een dik boek moet worden. Ze laat de fraai vormgegeven drukproef zien, met foto's die de tekst ondersteunen. "De publicatie van een boek is bijna een geboorte, het is een soort kindje. Spannend dat mensen het straks gaan lezen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden