Verbinding van Het Groene Woude Wik met Natuurparel Liesgras.
Verbinding van Het Groene Woude Wik met Natuurparel Liesgras. Arie den Boer

Gebiedsperspectief moet samenhang brengen in plannen voor Kinderdijk

Algemeen 655 keer gelezen

KINDERDIJK • Prima dat de gemeente Molenwaard samenhang wil aanbrengen in de vele visies, plannen en projecten voor het werelderfgoed en dorp Kinderdijk. Maar werken aan een gezamenlijk plan moet niet voor vertraging zorgen bij zaken die snel opgelost kunnen worden. Dat is de boodschap die de raad het college meegaf tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 oktober.

Er zijn veel organisaties en instanties die zich bezighouden met de toekomst van Kinderdijk. Naast de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam zijn dit onder andere de provincie Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland. Allemaal maken zijn plannen, maar de samenhang ontbreekt en ook is niet altijd duidelijk wat er voorrang moet krijgen.

Leefbaarheid
Om voor een integraal plan te kunnen zorgen, wil de gemeente nu een Gebiedsperspectief Kinderdijk-Alblasserdam gaan vaststellen. In het gebiedsperspectief moet aandacht zijn voor instandhouding van het werelderfgoed, maar ook voor onder andere de verbetering van de leerbaarheid in het dorp, behoud van authenticiteit van het molengebied en de toeristische ontwikkeling van het omliggende gebied.

Op het lijstje met plannen die met elkaar samenhangen staan onder andere:
• de komst van een nieuw bezoekerscentrum
• een prijsvraag voor de ondertunneling van de Lekdijk en een aankomstdek voor de Waterbus en cruiseschepen
• herinrichting van de Molenstraat
• transferium Haven-Zuid in Alblasserdam
• mogelijk terugbrengen van de schutsluis in Alblasserdam

Frustratie over parkeren
Johan Velthuizen, voorzitter van de Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk, greep het plan voor een gebiedsperspectief aan om erop te wijzen dat de gemeente moet doorpakken. Hij liet de raadsleden foto's zien van verkeerd geparkeerde auto's en campers. "Het uitblijven van handhaving leidt in het dorp tot veel frustratie", vertelde hij.

Verder zei Velthuizen: "De herinrichting van de Molenstraat is op de lange baan geschoven, maar de nood is hoog. We hopen dat dit toch naar voren geschoven kan worden. Parkeergelegenheid op enkele kilometers afstand gaat geen oplossing bieden. Je zult in de Molenstraat een ontmoedigingsbeleid voor parkeren moeten voeren. Het is ook belangrijk dat onze inwoners worden betrokken bij de plannen."

Wegsleepregeling
Wethouder Frank Meerkerk reageerde: "Het lijkt me goed om eventuele korte-termijnoplossingen op de korte termijn door te voeren." CU en SGP verwezen naar een rapport van Veilig Verkeer Nederland, waarin oplossingen werden aangedragen voor de Molenstraat. Wat Piet de Gruijter (SGP) betreft mag af en toe best een wegsleepregeling worden toegepast. "Dat geeft duidelijkheid."

Ineke van der Have (VVD) vroeg zich af waarom in geval van fout parkeren vaak niet wordt gehandhaafd. "Vorig jaar hebben we extra boa's aangesteld, dan mag je toch resultaat verwachten? U had er al iets aan moeten doen."

Meerkerk: "Er zijn dingen waar we al wel wat aan gedaan hebben. Ik kan het niet weerspreken of beamen, maar wil het wel voor u uitzoeken. Een korte-termijnoplossing heeft altijd te maken met maatregelen die ook inwoners kunnen treffen, zoals parkeerzone's en een gebied autoluw maken. We zijn druk bezig, ook in overleg met Alblasserdam, om te zoeken naar alternatieve parkeerplaatsen op korte termijn."

Handhaven door boa's
Joke Stravers (GBM):  "We tuigen zaken op die bezoekers aantrekken, maar ik kan er niet zo goed bij dat we dit probleem op de lange termijn schuiven." Meerkerk: "Je kunt particulieren en initiatieven van busmaatschappijen niet tegenhouden. Op korte termijn kun je niet allerlei kostbare dingen doen zonder dat je een gebiedsperspectief hebt en zonder dat je zaken de buurgemeente hebt afgestemd. Ik ben het wel met u eens dat handhaven door boa's een oplossing zou kunnen zijn voor nu."

Waardering voor SWEK
De wethouder vroeg om meer waardering voor de SWEK. "Er zijn in juli vrij stevige woorden gevallen over het bestuur van het werelderfgoed. Maar we zijn wel een beetje voorbijgegaan aan het goede werk dat de SWEK gedaan heeft. Er staat nu een financieel solvabele club. We moeten in alle voorzichtigheid gaan werken aan een structuur die meer recht doet aan de belangen van erfgoed, bewoners en omwonenden en de financiële haalbaarheid niet uit het oog verliezen."

Slecht communiceren
Eric Spaans corrigeerde de wethouder: "Er zijn zware woorden gevallen over de communicatie met omwonenden door de SWEK, maar niet nadat waardering was uitgesproken. Het lastige is: wij worden benaderd door bewoners. We moeten nadenken over hoe wij ook als raad bewoners van de kernen op de juiste manier antwoord kunnen geven, als er problemen zijn die veroorzaakt zijn door slecht communiceren van de SWEK."

De VVD vond Spaans te kritisch. Van der Have: "Ik sta niet achter de woorden van de heer Spaans. We hebben tegen de SWEK gezegd: het is wel de bedoeling dat jullie flink winst maken. Die opdracht hebben ze goed uitgevoerd. Maar het parkeerprobleem is van de gemeenteraad. Je moet dan niet gaan zeggen dat sprake is van mismanagement. We mogen blij zijn dat die club daar zit."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden