Foto: Bert Bons
Foto: Bert Bons Foto: Bert Bons

Molenbewoners Kinderdijk krijgen garanties over leefbaarheid

Algemeen 509 keer gelezen

KINDERDIJK • De gemeente Molenwaard heeft afspraken gemaakt met de bewoners van de molens van Kinderdijk om de leefbaarheid in hun woongebied te garanderen.

Om de toename van het aantal bezoekers aan het Werelderfgoed Kinderdijk in goede banen te leiden, gaan er zaken veranderen in het molengebied.

Om ervoor te zorgen dat de huidige bewoners van de molens hier geen overlast van ondervinden zijn verschillende praktische afspraken gemaakt.

Dinsdag hebben de gemeente Molenwaard, de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), het Waterschap Rivierenland en de bewoners van de molens in Kinderdijk-Elshout deze afspraken bevestigd door een overeenkomst te ondertekenen: de 'Overeenkomst Molengebied 2017'.

In juli heeft de gemeenteraad van Molenwaard ingestemd met het bestemmingsplan Kinderdijk-Elshout. Het bestemmingsplan moet ervoor zorgen dat het Werelderfgoed is toegerust op de toestroom van bezoekers. Het maakt de aanleg van een aantal nieuwe gebouwen in het Werelderfgoed Kinderdijk mogelijk.

Ook gaat het plan in op ruimtelijke onderwerpen als looproutes, plekken voor ondersteunende horeca en de 'stop & go-zone' om de overlast van bussen te verminderen.

Afspraken
Omdat al deze veranderingen van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid en privacy van de bewoners van de molens, heeft  de Molenwaardse wethouder Frank Meerkerk het initiatief genomen hierover duidelijke afspraken te maken.

Deze afspraken zijn nu vastgelegd in een overeenkomst. Zo gaat de SWEK een kruising aanleggen waarbij toeristen- en bewonersverkeer elkaar veilig kan passeren.

Hiernaast is er overeenstemming bereikt over gegarandeerde parkeerplekken voor molenbewoners en het behoud van de woonfunctie van de huidige molens.

Ook zijn - om overlast te voorkomen en de privacy van inwoners te waarborgen - afspraken gemaakt over het bezoek van toeristen aan de bezoekmolen en de nieuw te bouwen educatieschuur.

Wanneer toeristen hier een kijkje willen nemen kunnen ze dit bijvoorbeeld alleen doen in groepsverband, kunnen ze uitsluitend per boot reizen en zijn er strikte openingstijden. De overeenkomst is dinsdag in werking getreden en is voor onbepaalde tijd aangegaan.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden