• Leerlingen brengen de aanwijzingen in de praktijk.
• Leerlingen brengen de aanwijzingen in de praktijk. Foto: wijntjesfotografie.nl

Reanimatiecursus csg Willem de Zwijger: 'uniek'

Algemeen 419 keer gelezen

SCHOONHOVEN • "Een voorbeeld voor andere middelbare scholen. Wat hier gebeurt, is uniek." Zo omschreef Frank Schouten, voorzitter van het Rode Kruis, afdeling Gouda, de massale deelname van leerlingen aan de reanimatiecursus op de Willem de Zwijger scholengemeenschap.

Directeur Wilhelm Krajenbrink kon de lof wel waarderen. "Het is leuk om dat te horen. De leerlingenraad heeft zelf het initiatief genomen voor deze lessen. De school heeft vervolgens contact opgenomen met het Rode Kruis en de Hartstichting, die meteen hun medewerking toezegden. Dit is een levensles waar leerlingen wellicht jarenlang profijt van kunnen trekken. Bovendien wordt in één klap het aantal hulpverleners in de drie waarden fors uitgebreid."

Alle 217 derdeklassers van 'De Willem' nemen de komende donderdagen deel aan workshops van vrijwilligers van het Rode Kruis om snel te kunnen handelen bij een hartstilstand. Er is immers geen tijd te verliezen. Binnen zes minuten moet de hulpverlening op gang zijn gekomen. Daarna leidt zuurstoftekort tot onherstelbare schade. "Je moet altijd eerst 112 bellen", stelde Hendrijetta de Jong. "Roep ook meteen de hulp van omstanders in, voordat je overgaat op borstcompressie en mond-op-mondbeademing. Samen sta je sterker."

De vrijwilligsters trokken drie uur uit voor de workshops, waarbij leerlingen ter afronding van de sessie met een pop de aanwijzingen van de twee deskundigen in de praktijk brachten.

Pieter van der Laan

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden