• Een deel van het actiecomité, met v.l.n.r. Hans Mosselman, Sven Semcic, Jeannette Hessels en Berend Buddingh'.
• Een deel van het actiecomité, met v.l.n.r. Hans Mosselman, Sven Semcic, Jeannette Hessels en Berend Buddingh'.

Handtekeningenactie voor aansluiting Arkel bij Gorinchem

Algemeen 1.436 keer gelezen

ARKEL • Met een handtekeningenactie gaat een groep Arkelnaren een ultieme poging wagen om het dorp los te weken uit Giessenlanden en het te koppelen aan Gorinchem.

Voormalig wethouder Berend Buddingh' is één van de kartrekkers achter het initiatief. Hij vroeg in het najaar aandacht voor zijn wens om het dorp aan te laten sluiten bij Gorinchem, maar kreeg destijds weinig respons vanuit de bevolking en vooral vanuit de politiek.

Toen de gemeenteraad van Giessenlanden eind november het besluit nam om zich aan te sluiten bij Molenwaard, leek het pleit beslecht voor Arkel. "Er werden in die vergadering allerlei behartigenswaardige dingen over Arkel gezegd", herinnert Buddingh' zich. "Vooral dat het dorp Arkel bij Giessenlanden hoort en daarmee was de kous af."

Totdat burgemeester Govert Veldhuijzen van Gorinchem in zijn nieuwjaarsrede de deur wagenwijd open zette naar Arkel met de opmerking dat het dorp welkom is om bij de stad gevoegd te worden. Daarna barstte de discussie los op Facebook, gevolgd door een actie om te kijken of er een meerderheid in het dorp te vinden is om bij Gorinchem aan te sluiten. De initiatiefnemers zijn naast Berend Buddingh' Otto Netze, Lenneke Vermeulen-Kuilenburg, Hans Mosselman, Sven Semcic en Jeannette Hessels.

Flyer
Komende week wordt er een flyer verspreid in het dorp, waarin uitgelegd worden wat de voors en tegens zijn van aansluiting bij Molenwaard of Gorinchem. "Gorinchem is een sociaal liberale gemeente van straks bijna 40.000 inwoners en de samengevoegde gemeente Giessenlanden/Molenwaard is straks een christelijke plattelandsgemeente van ruim 40.000 inwoners", schetst de voormalige wethouder van Giessenlanden. Hij vindt dat het politiek rood getinte dorp het best bij de stad Gorinchem past.

Nadat de flyers verspreid zijn, wordt er op maandag 23 januari om 20.00 uur in de Lingehof een bewonersavond gehouden, waarbij dorpsgenoten zich kunnen laten informeren en vragen kunnen stellen. Daarna volgt de enquête.

"We gaan huis aan huis vragen of mensen voor Molenwaard zijn of voor Gorinchem", legt Buddingh' uit. De uitkomst wordt gepresenteerd tijdens de gemeenteraadsvergadering van Giessenlanden op maandag 30 januari.

Niet te laat
Op de vraag of de actie geen mosterd na de maaltijd is, omdat de gemeenteraad van Giessenlanden al een beslissing genomen heeft om te fuseren met Molenwaard, inclusief Arkel, antwoordt Buddingh' met een stellig 'nee'.

"Ik denk dat er nog mogelijkheden liggen. De kansen om het voor elkaar te krijgen, zijn aanzienlijk kleiner dan in de zomer van 2016, toen de beslissing nog genomen moest worden. Maar mocht er uit de enquête een ruime meerderheid komen voor Gorinchem, dan kan er een zienswijze ingediend worden op het principebesluit van de gemeenteraad van eind november om bij Molenwaard aan te sluiten."

Laatste strohalm
Buddingh' noemt het een laatste strohalm. "Het zou zonde zijn als je die niet probeert te grijpen", redeneert hij. Eigenlijk had Arkel volgens hem dertig jaar geleden tijdens de herindelingsronde van de jaren tachtig zich aan moeten sluiten bij Gorinchem. Die fout kan in 2017 alsnog goed gemaakt worden wanneer de enquête duidelijke taal spreekt. "Wat ik vooral belangrijk vind, is dat we ons als Arkel nog één keer uitspreken."

Op Facebook staat de teller begin deze week op 131 stemmen voor Gorinchem en 39 voor Molenwaard. Maar dat is een virtuele telling. Het dorp telt pakweg 3700 inwoners, waarvan ongeveer tweederde de kiesgerechtigde leeftijd heeft.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden