Afbeelding

Dirk Heijkoop nieuwe burgemeester van Hardinxveld-Giessendam

Algemeen 942 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam heeft donderdag in een besloten vergadering zijn voorkeur uitgesproken voor Dirk Heijkoop als nieuwe burgemeester. Heijkoop (49) is momenteel wethouder in buurgemeente Molenwaard.

Dirk Heijkoop is geen onbekende in de regio. De vertrouwenscommissie is overtuigd van zijn bestuurlijke kwaliteiten. Mede door de ervaring van Heijkoop in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en zijn kennis van de Drechtsteden wordt hij gezien als de persoon die de schanierfunctie tussen beide regio's kan vervullen.

Ervaren en enthousiast
De voorzitter van de vertrouwenscommissie, de heer W. de Ruiter, typeert Heijkoop als volgt: "We kenden de heer Heijkoop al als ervaren en enthousiaste bestuurder. Wij vinden hem een man die vertrouwen uitstraalt en die naar aard en karakter goed past in Hardinxveld-Giessendam."

Advies vertrouwenscommissie
De gemeenteraad volgt het advies op van de vertrouwenscommissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de zes fracties. In de afgelopen weken heeft de vertrouwenscommissie meerdere kandidaten gesproken en hem gekozen uit de achttien sollicitanten. De namen van de andere kandidaten blijven geheim. De gemeentewet schrijft dit voor en dat betekent ook dat over de procedure, de kandidaten, de sollicitatiegesprekken en de besluitvorming in de besloten raadsvergadering geen verdere mededelingen worden gedaan.

Procedure
Nadat de raad zijn voordracht aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kenbaar heeft gemaakt, rapporteert de Commissaris van de Koning eveneens aan de Minister over de inhoud en het verloop van de procedure. Daarbij gaat hij in op zijn overleg met de gemeenteraad en de vertrouwenscommissie.

De Minister ontvangt de voorgedragen kandidaat en doet vervolgens een voordracht tot benoeming aan Zijne Majesteit de Koning. Door de ondertekening van het Koninklijk Besluit wordt de benoeming een feit, waarna beëdiging door de Commissaris van de Koning plaatsvindt. Deze beëdiging is voorzien op 17 november in een openbare raadsvergadering in het gemeentehuis.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden