Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lezing bij Christiaan Huygens over ‘Kijken naar de hemel in ander licht’

vrijdag 22 oktober 2021 20:00

20:00, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. In het Streeknatuurcentrum aan de Matenaweg 1 in Papendrecht verzorgt Hans Prinse op vrijdag 22 oktober een lezing over ‘Kijken naar de hemel in ander licht, bijvoorbeeld infra rood- of radiostraling’.

Hans Prinse is amateurweerkundige en lid van de Christiaan Huygens vereniging. In 2016 werd aan Hans de Dr. J. van der Biltprijs toegekend wegens zijn verdienste voor het completeren, behouden, conserveren, beschrijven, digitaliseren en ontsluiten van het historisch archief van de KNVWS en Stichting De Koepel.

Wat zegt ons het sterlicht? Ofwel: wat hebben we eraan? Waarom kijken we ernaar? Uit het licht van een ster weten we onder andere diens temperatuur, beweging, samenstelling, leeftijd en ontwikkeling. Licht is elektromagnetische straling en naast zichtbaar licht is er ook allerlei andere voor het menselijk oog onzichtbare straling, zoals radiostraling, millimeterstraling, microgolfstraling, infraroodstraling, ultravioletstraling, röntgenstraling en gammastraling. Uv-licht, röntgen- en gammastraling is energierijk en gevaarlijk licht. Veel van deze straling wordt gelukkig hoog in de dampkring tegengehouden. Willen we daarover wat te weten komen, dan moeten we de bergen in, beter nog hoog boven de wolken in een ballon, een vliegtuig of een sondeerraket. De beste manier is: de ruimte in met satellieten. Dat gebeurt dan ook volop. Elke soort straling heeft zijn eigen waarneeminstrumenten of beeldvormers. Voor zichtbaar licht de kijkers van amateurs en de reuzentelescopen van de beroepsastronomen. Voor het waarnemen van radiostraling gebruiken we een radiotelescoop. Telescopen van röntgenstraling zijn weer anders van bouw.

Elk licht heeft zijn bijzondere onderwerpen van onderzoek. Astronomen beseffen dat er niet één beeld is. De werkelijkheid is een beeld dat verandert als we met ander licht of met een andere bril kijken. De helderste sterren in het ene licht zijn andere dan in het andere licht. Het centrum van het Melkwegstelsel komt steeds gedetailleerder in beeld, dankzij kijken met ander licht. Ander licht, andere wereld. Zo krijgen we een completer beeld van het heelal.

De zaal is geopend om 19:30 uur en de aanvang is om 20:00 uur. Entree bedraagt 4 euro voor niet-leden. Er is bij het betreden van het gebouw een verplichte controle op vaccinatie, een geldige PCR-test of een bewijs van herstel.