Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
  • Alles
  • (19)
    Evenement

Lezing over astronomie

vrijdag 24 januari 20:00 uur

Foto: ingimage

20:00, Papendrecht, Matenaweg 1. Bij de Christiaan Huygensvereniging aan de Matenaweg 1 in Papendrecht wordt op vrijdag, 24 januari een lezing gegeven over astronomie. De zaal is open om 19:30 uur en de lezing begint om 20:00 uur.

De lezing wordt verzorgd door Mark Bentum, hoogleraar Radio Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij werkzaam bij ASTRON in Dwingeloo. Hij werkt aan nieuwe technieken en nieuwe radiotelescopen op lage waarneemfrequenties; is actief binnen het nieuwe instrumentatieprogramma van de Square Kilometer Array en is daarnaast een enthousiaste docent op het gebied van Electromagnetisme en draadloze communicatie.

Voor de radioastronomie is het gebied beneden de 30 MHz één van de laatste onbekende frequentiebanden. Wetenschappelijk gezien is dat een bijzonder interessant frequentiegebied. Daarbij kunnen we denken aan het bestuderen van rood verschoven radiogolven afkomstig van waterstof uit het vroegste heelal, het ontdekken van planeten en zonuitbarstingen in andere zonnestelsels en het bestuderen van ruimteweer. Helaas is dit frequentiegebied onbereikbaar vanaf de aarde ten gevolge van de invloeden van de ionensfeer.

In het OLFAR-project worden technieken ontwikkeld voor een radiotelescoop in de ruimte met behulp van een zwerm van circa 50 kleine satellieten in een baan rond bijvoorbeeld de maan. In een samenwerkingsverband tussen een aantal universiteiten, instellingen en bedrijven wordt in de komende jaren hard gewerkt aan nieuwe technologieën om dit concept mogelijk te maken. In de lezing zal het OLFAR-project gepresenteerd worden, zowel de technische aspecten, als ook de wetenschappelijke mogelijkheden.

Voor meer informatie: www.verenigingchristiaanhuygens.nl.


deel deze activiteit

CustomHtml_3
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }