Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
  • Alles
  • (44)
    Evenement
  • (1)
    Natuur
  • (10)
    Algemeen

Sterrenkijken bij Huygens

vrijdag 15 maart 19:00 uur

Foto:

19:00, Papendrecht, Sterrenwacht. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart van 19:00 tot 23:00 uur opent Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens aan de Matenaweg 1 in Papendrecht haar sterrenwacht voor het publiek.

De sterrenwacht doet mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen. Naast de grote telescoop in de sterrenwacht staan er meerderen telescopen van de leden zelf in diverse soorten en maten.

De maan bekijken door een telescoop is een spectaculaire ervaring. Beide dagen is de maan het begin van de avond goed zichtbaar, met haar kraters, bergen en valleien. Het sterrenbeeld Orion (in de Griekse mythologie een jager vergezeld van twee honden) staat in het zuidwesten. In dit sterrenbeeld vinden we een reusachtige gaswolk, de Orion-nevel, waarin nieuwe sterren ontstaan. Daarnaast zijn er prachtige dubbelsterren en sterrenhopen te bewonderen. De planeet Mars is te zien als een heel klein bolletje.

Andere activiteiten

Sterrenkijken kan alleen bij helder weer. Maar ook bij een bewolkte hemel kan er een kijkje worden genomen in de sterrenwacht. Er is doorlopend uitleg over de telescopen. Binnen in de zaal zijn er presentaties over het zonnestelsel en de vereniging.

Bij droog weer projecteert de club op een groot doek op het buitenterrein astronomie-foto's die gemaakt zijn door de leden. Ook de actuele stand van de sterren en sterrenbeelden wordt daar door middel van planetariumsoftware getoond.

Iedereen is van harte welkom aan de Matenaweg 1 te Papendrecht bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. De toegang is gratis. Voor een routebeschrijving en meer informatie zie: www.verenigingchristiaanhuygens.nl.
deel deze activiteit

 

HET KONTAKT OP FACEBOOK