Afbeelding

Inwoners Ameide en Tienhoven aan de Lek aan de slag met waterfront Ameide

Algemeen 2.682 keer gelezen

AMEIDE• Zeventien inwoners van Ameide en Tienhoven aan de Lek zetten zich via een burgerinitiatief in om de 'waterzijde' van Ameide aantrekkelijker te maken voor recreatie. De ruwe plannen voor het zogenaamde waterfront worden de komende weken verder ingevuld.

Een voorbeeld daarvan is het ervoor zorgen dat er meer water komt te staan in de haven van Ameide, vertelt initiatiefnemer Jan de Wit. "Zo kunnen schippers er beter gebruik van maken", legt de inwoner van Ameide uit. "Door de werking van eb en vloed komen de vaartuigen nu met eb in de modder te liggen. We hebben al contact gehad met de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig; zij zouden hier ook graag een plek willen hebben."

De bal ging aan het rollen tijdens de feestweek in Ameide, vorig jaar. De Wit: "Onze buurtvereniging had toen het schip Terra Nova hier liggen, waarop we allerlei activiteiten organiseerden. Ik had toen gesprekken met schippers en zo ging de trein rijden. De gemeentelijke herindeling zorgden ervoor dat we even pas op de plaats moesten maken."

Rijkswaterstaat
Daarna ging de ontwikkeling van het waterfront gestaag verder. De Wit wist vanaf oktober vorig jaar een zestiental plaatsgenoten om zich heen te verzamelen. "Ook de gemeente Vijfheerenlanden is daar met een wijkambassadeur in vertegenwoordigd. Vier van hen vormen een dagelijks bestuur."

De eerste vergadering was begin juli. Onlangs hadden zij al een constructief overleg met Rijkswaterstaat, naast Waterschap Rivierenland één van de samenwerkingspartners. "We hebben met hen afgesproken onze plannen verder vorm te geven en die in september verder te bespreken."

Hij vervolgt: "Overigens hebben we ook contact met Salmsteke in Lopik. We willen onze plannen graag op de ontwikkelingen daar afstemmen. In 2021 gaat bij hen de schop in de grond. Wij willen elkaar waar mogelijk versterken."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden