Afbeelding

Multimate in Nieuw-Lekkerland krijgt bijzondere nieuwe bestemming

Algemeen 2.396 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Zes partijen ondertekenden maandag 13 november een convenant tot samenwerking in het voormalige Multimate te Nieuw-Lekkerland. Met het convenant krijgt de samenwerking om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te activeren een nieuwe impuls.

De samenwerking moet leiden tot verdieping en verbreding van opleidingsplekken en leerervaringsplaatsen. De nieuw opgerichte stichting Samen & Werken, waar alle partijen in participeren, wordt de nieuwe huurder van eigenaar J&V Techniek. Wethouder Piet Vat vindt het "machtig mooi dat we dit met z'n allen doen".

Eigenlijk ligt het zo voor de hand: alle partijen die eraan werken om mensen weer aan het werk te krijgen samenbrengen in één pand. Maar, om voetbalheld Johan Cruijff te citeren: 'Soms zie je het pas als je het doorhebt.' Voor eigenaar was het wel even wennen met zoveel partijen om de tafel te zitten voor een huurovereenkomst: "Voor mij was dit nieuw. Ik ben ondernemer en niet gewend om met zoveel partijen te moeten onderhandelen. Gaandeweg werd ik wel enthousiast en vond ik het leuk en zag ik het plaatje dat ontstond. Nu zie ik er wel wat moois in en vind ik het fijn dat dit mogelijk wordt in mijn gebouw."

Hugo Baas, manager bij Gain Kringloopwinkel bracht de bal aan het rollen: "Wij moesten op zoek naar een nieuwe locatie omdat ons huidige pand verkocht worden. Ik wist ook dat Gerben Vonk de nieuwe eigenaar was van het Multimate-pand en dat hij ruimte over had. Voor mij was het 'één + één=drie' en ik heb toen meteen contact gezocht met Piet Vat. We kennen elkaars dromen. Als Kringloop vinden wij het belangrijk om samen te werken omdat wij denken dat we sociale bijdrage kunnen leveren aan de samenleving door mensen werk te bieden in onze organisatie.

Leren en werken
In het pand aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland komen door de samenwerking een breed aantal functies onder één dak. Dat biedt een scala aan mogelijkheden voor samenwerking. Zo gaat de Kringloopwinkel een repair-café beginnen waar deelnemers uit 'Jij bent in beeld' aan deel kunnen nemen. Zo bouwen zij werkervaring op en kunnen zij ook andere vaardigheden leren. Die vaardigheden leren zijn onder meer van de vrijwilligers die al bij de Kringloopwinkel werken, die op die manier ook hun vaardigheden weer uitbreiden. En ook de begeleiding is verankerd via de aanwezigheid van Sterk@werk en Philadelphia.

In het huidige convenant zijn de gemeente Molenwaard, Huis van de Waard, Vluchtelingenwerk, Stichting Philadelphia, de Smit's Stichting, Sterk@werk en Kringloopwinkel Gain vertegenwoordigd. Maar ondertussen worden er ook onderhandelingen gevoerd met bijvoorbeeld Ondernemersvereniging Nieuw-Lekkerland, Yulius GGZ, UWV en de Serviceorganisatie Jeugdhulp ZHZ.

Spannend traject
Piet Vat: "Het is tot het laatste moment een spannend traject geweest. Het commitment was er van begin af aan, maar het gaat ook over geld. Tegelijkertijd heb ik met bewondering naar Gerben Vonk gekeken: dat hij het geduld heeft weten op te brengen om er met al deze partijen uit te komen. Ik word hier ontzettend blij van: dat mensen met zoveel passie hun werk doen. Dat we op die manier mensen kunnen laten zien dat ze meer kunnen dan ze denken. De praktijk bewijst het gelijk van onze aanpak. Een vrijwilliger uit de Kringloopwinkel werkt al aan een logo voor de nieuwe stichting. Een deelnemer van 'Jij bent in beeld' kan misschien al aan het werk bij Philadelphia. Ik word hier ontzettend blij van."

Lokaal netwerk
Ook Jan Simons ondertekent namens Huis van de waard en Smits Stichting met veel enthousiasme: "Dankzij de gemeente kunnen we hier met elkaar iets heel moois van maken. Ik zie zeker kruisbestuiving door alle partijen die in het gebouw komen. Volgende stap is om het bedrijfsleven nog meer te betrekken om wat meer financiële ruimte te creëren. Voor Martien Jan de Haan, regiomanager Vluchtelingenwerk, is vooral de samenwerking een belangrijk pluspunt: "Wat ik heel aantrekkelijk vind, is dat er in het pand een aantal lokaal netwerk bijeenkomt. Ik verwacht dat hier een samenwerking uit voortvloeit met korte lijntjes. Als je het hebt over integratie en participatie van onze cliënten zijn lokale partijen belangrijk omdat je dan goed op elkaar af kunt stemmen. Eerste stap is dat je elkaar weet te vinden en de tweede is dat je wat je doet ook op elkaar afstemt."

Ook voor Koos van Dijk, beleidsmedewerker bij Avres, is de samenwerking een groot pluspunt: "Wat ik mooi vind voor mensen met een uitkering is dat ze kunnen trainen en werken op één plek. Ze trainen hun vaardigheden bij 'Jij bent in beeld' en werken bij bijvoorbeeld de Kringloop of de Voedselbank. Vanuit Avres hebben we baat bij goede samenwerking en als je onder één dak zit, kun je elkaar makkelijker vinden. Bovendien zie ik mogelijkheden voor mensen die bij Avres komen om een uitkering aan te vragen. Als we de intake in het gebouw kunnen doen, worden de mogelijkheden direct tastbaarder."

Jolanda de Vries en Liesbeth van Lit, beiden eigenaar en pedagoog bij Sterk@werk, zien vooral in het lokale karakter van de samenwerking kansen voor mensen die arbeidsmatige dagbesteding nodig hebben. "Met dit pand kunnen mensen op de fiets of met eigen vervoer naar hun werkplek kunnen. Dat bevordert de zelfstandigheid. We willen hier een leerwerkplek ontwikkelen via een lunchroom-concept. De lunchroom wordt eigenlijk het middel om onze doelgroep te leren werken."

Voor iedereen
Volgens Wieneke Dijkstra, manager dienstverlening bij Philadelphia, is het ontzettend bijzonder dat de partners samen iets kunnen doen voor de samenleving in Molenwaard. Iedereen doet er toe: "Er valt daar voor iedereen wat te doen en te vinden. Het is een collectieve voorziening voor kwetsbare mensen. 'Jij bent in beeld' is opgericht om mensen die thuis op de bank zitten weer vertrouwen te geven. De meerwaarde van dit pand is dat je sneller en makkelijker bij elkaar binnenloopt. Je hebt je met elkaar verbonden en dan is het minder belangrijk voor welke organisatie je werkt. Je neemt samen verantwoordelijkheid op voor een inwoner, omdat je deelt dat iedereen ertoe doet en je samen het verschil kan maken."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23
Afbeelding
Actie met tompoucen van Symphonia uit Hoogblokland Nieuws 17 apr, 20:34
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:07

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden