(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)

Tweede plaats hoogst haalbare voor Harmen Brandwijk

Sportt 492 keer gelezen

MOLENAARSGRAAF • Begin van het jaar had Harmen Brandwijk het rondje om de Graafstroom op de kalender al dik onderstreept. In zijn eigen achtertuin wilde de man uit Bleskensgraaf dolgraag winnen. De mogelijkheden waren er. Sinds hij een jaar of vijf geleden met een aantal andere regiorenners die competitie verruilde voor het echte licentiewerk in de sportklasse, lijkt de 35-jarige coureur nog elk jaar meer inhoud te krijgen.

Vooral dit jaar houdt de concurrentie rekening met hem. In de Ronde van Alblasserdam werd de vorm nog eens onderstreept. Toen hij, achter Laurens Koster, op de tweede plaats eindigde. Kortom, zaterdag moest het gebeuren.

En ziedaar. Net als ruim twee weken geleden zat hij al vroeg in de beslissende kopgroep van drie man. Net als ruim twee weken geleden zat daar Gerard Kooistra bij die hij in de eindsprint moest kunnen kloppen. Maar helaas voor Brandwijk zat er, óók net als ruim twee weken geleden, een medekoploper bij die gewoon niet te verslaan was. Toen was het Laurens Koster met die dag hele goede benen. Nu was het Brian Burggraaf. En wie in de Sportklasse over deze klasbak spreekt, weet op voorhand dat het voor de anderen héél moeilijk gaat worden.

Harmen Brandwijk pakte de tweede plaats en dat was eigenlijk, nuchter beschouwd, gewoon het hoogst haalbare. Maar natuurlijk baalde hij best wel een beetje.

"Ja, dit had toch mijn rondje moeten worden. Maar toen Burggraaf wegsprong was bij Kooistra het beste er wel zo'n beetje af en dan moet je het alleen opnemen tegen deze krachtpatser. Dat was geen doen. Volgend jaar wéér een kans", stelde hij nuchter vast.

Definitief op kalender
Nou, die kans zal er zeker komen. Want in deze tweede editie van Rond om de Graaf werd andermaal bewezen dat deze wielerronde definitief op de kalender staat. Een toeschouwersaantal waar zelfs Noordeloos een puntje aan kan zuigen. En met zijn 900 meter rondom het water voor het publiek bijzonder goed te volgen. Je ziet op de meet een premiesprint en aan de overkant van het water hoe snelle mannen dan ook meteen proberen door te pakken. Voeg daarbij een deelnemersveld met veel regiorenners en het succes is verklaard.

Vleugels
Maar dus niet het succes waar Brandwijk op gerekend had. Al vroeg in de koers demarreerde Burggraaf. Brandwijk en Kooistra beseften het gevaar en konden naar hem toerijden. De rest keek elkaar aan en was gezien. Ronde na ronde werd de voorsprong uitgebouwd.  Rond om de Graaf heeft nog een bijzonderheid. Vluchters kunnen elk moment vanuit hun ooghoek aan de overkant van het water zien dat hun voorsprong toeneemt. Dat geeft vleugels. Het kopwerk werd goed verdeeld. Al moest Brandwijk een flink stuk met wind op kop voor zijn rekening nemen.

Harmen: "Nee, dat liet ik me niet opdringen. Burggraaf reed zowat driekwart van elke ronde op kop. Dus daar had ik vrede mee."

'Ereronde'
Terwijl zijn fans druk speculeerden of de man uit Bleskensgraaf moest wegspringen dan wel rustig de sprint af wachten, bepaalde Burggraaf de finale. Vijf ronde voor het einde zette hij indrukwekkend aan en nam meteen vijftig meter. Brandwijk keek om en zag dat Kooistra wel wilde maar niet kon overnemen en toen was het gebeurd.

Ook Brandwijk ging nu solo op avontuur maar liep niet meer in. Nadat het peloton was af gesprint, werd het voor de drie hoofdrolspelers min of meer een hele lange ereronde. Maar voor Harmen Brandwijk voelde het toch niet echt zo. Op 27 augustus kan hij in Nieuwpoort de teleurstelling van zich af rijden.

En de winnaar. Die was ook niet overdreven blij. "Dit seizoen heb ik door familieomstandigheden (vader overleden, evt) niet echt lekker kunnen koersen. Dit was pas mijn tiende overwinning." Pas zijn tiende overwinning. De rest zal er voor willen tekenen.

Jarno van Krimpen werd achtste. Anne Jan Stuy veertiende.

Amateurs
Bij de amateurs ook al een snelle kopgroep van drie man. Pim Achterkamp, Erik de Niet en Maarten Schavemaker. Dat drietal lapte uiteindelijk het hele peloton en mocht de podiumplekken gaan verdelen. De sterke Achterkamp  won overtuigend. De Niet werd tweede. Fietslegende Eric Dekker reed in zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui en op zijn knaloranje fiets rustig en voor zover mogelijk onopvallend in het peloton zijn rondjes mee.

Ed van Tuijl         

(foto's volgen)   

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden