Afbeelding

Oud-profs attractie op 25e Wielerronde

Sport 536 keer gelezen

NOORDELOOS • Maandag 8 augustus wordt voor de 25e keer de wielerronde van Noordeloos verreden. En Noordeloos zou Noordeloos niet zijn, om daar een feestelijk tintje aan te geven. Via voormalig derny-coryfee Joop Zijlaard is een tiental derny's geregeld en door tussenkomst van sponsor Gerrit Plieger staan niet de minste namen aan de start.

"Dat kun je wel zeggen. Want Jacques Hanegraaf, Maarten den Bakker, Adrie van Houwelingen, Johan van der Velden, Henk Lubberding en Koos Moerenhout hebben hun sporen in het verleden wel verdiend. En de voormalige Post-trein kan nog steeds aardig rijden hoor", weet een tevreden penningmeester Nico van der Wal. De alweer jaren in Groot-Ammers woonachtige geboren Noordelozer, stond aan de wieg van het 801 meter tellende rondje. Samen met mannen als Aco Wallaard, Jan Piet Bikker, Bas Schakel en Frans Schrijver.

Leuk
"Begin jaren '90 stapte een aantal mannen uit het dorp op de racefiets in de Paarse ploeg. En na aan paar recreatieve koersen, kwamen we op het idee om een wielerwedstrijd te houden. Net als vroeger, maar nu onder de voorwaarden dat het leuk moest zijn voor de renners en voor de toeschouwers. Het korte rondje door de nieuwbouw en met de finishlijn voor de kroeg was zo bedacht."

Aanzetten
Niet iedere renner is happig op 'Noordeloos'. "Het is best een lastig rondje. Je moet constant aanzetten en weten hoe je een bocht in moet kijken", aldus bestuurslid Peter Oosterbeek, die in principe een vreemde eend in de bijt is. "Ik rijd voor de Groene Ploeg, de tweede wielerploeg in Noordeloos. Uiteraard heb ik bij de recreanten ook diverse keren gereden. Ik spreek dus uit ervaring en weet dat de vele premies de koers nog onrustiger maakt."

Premiepot
De goedgevulde premiepot is inderdaad het handelsmerk, al 25 jaar lang. "We hebben veel trouwe sponsors, maar tijdens de koers worden spontaan ook premies bedacht. Nico Vuurens uit Meerkerk weet er alles van", lacht Aart Kruis. De secretaris, met de plakboeken op schoot, lepelt de ene na de andere uitslag op. "Nico heeft, naast vele podiumplaatsen, zeker drie keer gewonnen. In 2006 won de latere Tourdeelnemer Johnny Hoogerland en bij de junioren stond in 2010 de huidige nationale kampioen Dylan Groenewegen op de hoogste trede van het podium. Noordeloos is de bakermat voor de wielersport."

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Beeld van het zware verkeer op het smalle Sluis in Groot-Ammers.
Wethouder Molenlanden in gesprek met politie en OM over flitspalen: 'Maar heb er geen hoge verwachtingen van' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Klachten parkeeroverlast Kinderdijk behoren nog niet tot het verleden: 'Maar we willen ze tot een minimum beperken' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Politie vindt gedumpte lachgascilinders langs Geerweg in Bleskensgraaf 112 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden