Foto: Leendert Kamsteeg
Foto: Leendert Kamsteeg

Jacolien Ponsen Nederlands kampioen darten

Sportt 1.322 keer gelezen

GIESSENBURG • Dartster Jacolien Ponsen uit Giessenburg kroonde zich op 11 juni tot Nederlands kampioene darts. Met haar team Dartbond Midden-Nederland (DBMN) greep ze voor de vierde keer in zes jaar tijd de titel op het NK.

Een prestatie die met recht uniek genoemd mag worden. Nadat Ponsen en haar team in de competitie op de eerste plaats waren geëindigd, werden ook de drie kwartfinaleduels, de halve finale én de finale gewonnen. Helemaal vanzelf kwam de zege in de finale, waarin Darts Sport West-Nederland (Den Haag) de tegenstander was, niet tot stand.

Ponsen: "In iedere wedstrijd worden elf verschillende duels door minimaal vijf verschillende speelsters uit het team gespeeld. Nadat we het enkelspel, dubbelspel en teamspel achter de rug hadden, stond er een 5-5 stand op het bord. In de allesbeslissende laatste set, waarbij een teamgenoot het in een head-to-headwedstrijd opnam tegen een speelster van DSWN kwamen we zelfs nog op achterstand. Toen de beslissende pijl van ons er uiteindelijk invloog was dat een prachtig moment."

Ongeslagen landskampioen
Zelf dartte ze in vier van de elf ronden mee. "Over mijn eigen spel was ik tijdens de finale in Nijkerk niet tevreden. Het was wat wisselvallig. Darten is ook geen gemakkelijke sport. Het vergt enorm veel concentratie en je treft tegenstanders van formaat. Daarbij komt dat we door onze prestaties in de afgelopen jaren als de favoriet waren bestempeld. Dan is het lastig om die status ook waar te maken. Maar dit hele seizoen hebben we niet één wedstrijd verloren, dus dat maakt het echt uniek."

Overstap naar DBMN
Voor de Giessenburgse begon het darten zo'n twintig jaar geleden in Gorinchem, waar ze bij de Bliekse Dartcompetitie (BDK) startte met gooien. Nadat in 2011 een uitnodiging volgde om voor de DBMN te gaan gooien, was ze snel om. "Deze bond was in tegenstelling tot de BDK wel aangesloten bij de landelijke dartbond en dus ging ik in dit team gooien voor de prijzen. Ik was altijd erg ambitieus en dus leek het avontuur me wel wat."

Terugkeer
Ondanks een succesvolle periode bij de DBMN heeft Ponsen besloten om komend seizoen niet meer op nationaal niveau voor prijzen te blijven gooien. "Ik run ook twee bedrijfjes en het darten in de regio is me altijd goed bevallen. Bovendien ken ik de teamcaptain van de BDK, Berrie de Leeuwerk, goed en zullen we met het team weer deelnemen aan de Brabant Cup. Dat heb ik de laatste jaren bij de DBMN wel gemist."

Leendert Kamsteeg

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Het team van Jacolien Ponsen, met Jacolien op onderste rij als tweede van links.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden