• Bart Vendrig pakte in 2015 de overwinning in Giessenburg. (foto: Rick den Besten)
• Bart Vendrig pakte in 2015 de overwinning in Giessenburg. (foto: Rick den Besten)

43e Ronde van Giessenburg

Sport 279 keer gelezen

GIESSENBURG • In de Giessenburgse polder wordt zaterdag 9 juli de 43e wielerronde van Giessenburg verreden.

De Ronde van Giessenburg behoeft bij de wielerliefhebber geen nadere introductie. Het parcours is vlak en open, de wind heeft in de polder vrij spel. Zeker als het stevig waait, zijn de renners die de grote molen kunnen draaien in het voordeel. In Giessenburg wordt het dan ook zelden of nooit een massasprint. Doorgaans wordt er wielersport van de bovenste plank uitgevochten.

Zaterdag lijkt het warm en niet zo winderig te worden. Maar ook dan zal het peloton vol aan bak moeten. Want in Giessenburg krijgt niemand de zege cadeau. Bovendien wordt een groot veld aan de start verwacht en dat is de categorie elite/belofte tegenwoordig geen garantie meer.

Programma
De nieuwelingen bijten het spits af in Giessenburg. Deze categorie wordt om 12:00 uur weggeschoten en krijgt 40 kilometer voor de wielen. Uit de regio staan in elk geval Ruben Blom (Tienhoven) en Menno Vonk (Hoogblokland) aan het vertrek.

De amateurs / sportklasse / junioren rijden een gezamenlijke koers. Dat is een garantie voor een omvangrijk peloton met ongetwijfeld ook de nodige renners uit de Alblasserwaard. Deze samengestelde categorie hoort het startschot om 13:00 uur voor een koers over 60 kilometer.

Ook de regiorecreanten brengen het spel op de wagen in Giessenburg. De strijd in zowel de A- als de B-klasse is nog helemaal open, dus het zou zomaar eens een spervuur aan demarrages kunnen worden. Veel local hero's bij de regiorecreanten, leuk om naar te kijken.

In vorm
Het criterium voor elite/beloften is de (afsluitende) hoofdkoers. Zij starten om 16:00 uur voor een koers over 90 kilometer. Kelvin van den Dool (Hoogblokland) en Bart van den Berg (Wijngaarden) zijn in vorm en zullen hun neus dus zeker aan het venster steken. Dat laatste geld ook voor Hermen Bode, die immers voor eigen publiek rijdt.

De concurrentie komt van -voor zover op moment van schrijven bekend- onder anderen erkende prijsrijders als Wouter Been, Mitchell Huenders, Martijn Lust, 'titelverdediger' Bart Vendrig, Coen Vermeltfoort en Ronan van Zandbeek.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden