• Na de fysieke fusie krijgt de school een nieuwe naam.
• Na de fysieke fusie krijgt de school een nieuwe naam.

Obs De Overstap naar Bleskensgraaf

Algemeen 756 keer gelezen

BRANDWIJK • Obs De Kiezel en De Kei in Bleskensgraaf en obs De Overstap in Brandwijk kiezen voor gezamenlijke huisvesting in Bleskensgraaf. Vanwege teruglopende aantallen leerlingen wisten ouders al langer dat er iets zou moeten gebeuren.

Directeur Nicolette van der Weide: "Er werd maandag heel rustig gereageerd door de ouders." Ze waren dan ook voorbereid. Afgelopen najaar konden ze via een enquête al meedenken over de toekomst. Daaruit bleek: "Als de school in het andere dorp zou komen, wilden veel ouders meer weten over een continurooster waarbij kinderen niet tussen de middag uit school gehaald hoeven te worden." De afstand tussen de scholen is 3,5 kilometer.

Enquête
Uit de enquête onder de ouders bleek ook: bij sluiting van een school zou in beide gevallen een vergelijkbaar percentage meegaan (dat was de overgrote meerderheid) en vergelijkbare percentages zouden nog twijfelen of afhaken. Beide scholen samen tellen momenteel honderd leerlingen. Zij zijn afkomstig uit: Bleskensgraaf, Brandwijk, Molenaarsgraaf, Ottoland, Wijngaarden en Papendrecht.

Al in 2014 fuseerden de twee scholen op papier. "Daar merkten ouders nog niets van, behalve dan dat leerkrachten op beide scholen gingen werken; twee teams werden één team."

Vijfde lokaal
Bij de keuze voor één gezamenlijke locatie, bekeken team, directie en MR een aantal zaken. "We hebben onder andere bekeken hoe oud de gebouwen zijn, wat de oppervlakte is en wat de te verwachten kosten zijn. Voor beide gebouwen hebben we onderzocht waar een vijfde lokaal zou kunnen staan."

"Als we alles tegen elkaar afwegen concluderen we: de school in Bleskensgraaf heeft een groter schoolplein, ook nadat een extra lokaal is aangebouwd. Ook is er een bovenverdieping met extra ruimte, is er een bso dichtbij en zijn er betere gymfaciliteiten. Wat ook meewoog is dat Graafzicht dichtbij is, want we willen als school in de omgeving staan. Ook ligt in Bleskensgraaf het natuureiland dat onze school heeft geadopteerd."

Onderwijsvernieuwing
De scholen maken deel uit van O2A5, een stichting voor openbaar onderwijs in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het team heeft de papieren fusie in 2014 aangegrepen om nieuwe onderwijsontwikkelingen in gang te zetten. Van der Weide: "We gaan met tablets werken komend schooljaar, omdat we willen werken vanuit leerlijnen, aansluitend bij de ontwikkeling van het kind."

Kerstvakantie
Na de zomervakantie beginnen alle leerlingen in Brandwijk, zodat het gebouw in Bleskensgraaf kan worden opgeknapt. De directie verwacht dat de klus voor het einde van het kalenderjaar gereed zal zijn. "Ons streefdoel is de kerstvakantie. Dan kunnen we met z'n allen afscheid nemen van De Overstap."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden