• Herbert Eppinga (r) tussen een aantal schakers van obs De Springplank.
• Herbert Eppinga (r) tussen een aantal schakers van obs De Springplank.

Het succes van schaakvader Herbert Eppinga

Sport 684 keer gelezen

MEERKERK • In zijn jeugd maakte Herbert Eppinga kennis met de schaaksport. In zijn geboorteplaats Winschoten werd hij lid van een van de oudste clubs van Nederland: Van der Linde. Met zijn teamgenoten werd hij zelfs Nederlands Jeugdkampioen. Na een serieuze volleybal- en maatschappelijke carrière zit de 45-jarige Meerkerker weer achter het schaakbord.

"Maar niet om zelf actief te spelen", steekt hij van wal. "Ik voel mij verantwoordelijk om iets te doen voor de maatschappij. Vroeger werd ik als beginnend schakertje namelijk ook in de watten gelegd."

Herbert Eppinga legt uit. "Zo'n anderhalf jaar geleden ben ik gestart met het begeleiden van een groepje leerlingen van basisschool De Springplank, waaronder mijn zoontjes Max en Mees. Dat gebeurde aanvankelijk heel spontaan, maar ondertussen geef ik - na een KNSB-cursus - les aan de hand van Het Stappenplan. Deze week stond de uitleg van de ingewikkelde regel Rokade op het programma."

Pat
De kinderen krijgen elke veertien dagen, afwisselend op school dan wel in huize Eppinga, les. De tweeling Martijn en Wessel is vandaag samen met Lotte, Ruben en Marten te gast. "Hoewel ik er slecht voor stond, heb ik op advies van Herbert mij niet gewonnen gegeven. Gelukkig maar, want ik werd alsnog pat gezet door Marten", glimlacht Martijn vol trots.

"Je moet nooit opgeven, dat deed ik als semiprof volleyballer bij Omniworld ook niet", vult Herbert zijn leerling aan.

"Op een gegeven moment was ik belachelijk veel met het schaken bezig, maar mijn ranking werd niet hoger. Ik besloot te gaan volleyballen. Dat ging goed, want op latere leeftijd werd ik zelfs benaderd door topploeg Omniworld. Met medespelers Olof van der Meulen en Albert Christina en Ron Zwerver als manager wonnen we de bekerfinale en speelden we in de Europese Top Team Cup. Een absoluut persoonlijk hoogtepunt."

Zederik in Beweging
Zijn sportieve ervaringen probeert de boomlange inwoner van Meerkerk ook over te brengen op zijn leergierige schaakcursisten. "Het was op een gegeven moment zo populair in het dorp, iedereen wilde mee doen. Ik kan het huidige aantal van 30 leerlingen aan, maar kan niet buiten Meerkerk nog iets betekenen. Ik heb ook nog een baan", knipoogt de Managing Consult bij Cataly Partners.

"En daarom kan ik wel meewerken aan het verzoek van de lagere school uit Lexmond, maar moet daarvoor wel trainers (helpen) opleiden. Gelukkig is Zederik in Beweging zeer geïnteresseerd en kunnen we, met enthousiaste ouders, mogelijk meer jeugd aan het schaakbord krijgen. Ook in andere dorpen."

Theo Sprong

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden