• Laura de Zwart (links) in actie met TT Papendal.
• Laura de Zwart (links) in actie met TT Papendal.

Volleybalster Laura de Zwart met sprongen vooruit

Sport 1.327 keer gelezen

GROOT-AMMERS/ARNHEM • Volleybalster Laura de Zwart uit Groot-Ammers maakte in 2014 de overstap van WIK/Univé naar het Talent Team Papendal. In Arnhem maakt ze grote stappen. In april staat voor haar het EK-kwalificatietoernooi met Jong Oranje in Napels op het programma.

Pas vijftien jaar was De Zwart toen scouts een oogje op de 1.98 meter lange middenblokkeerster lieten vallen. "Mede door mijn lengte was ik een opvallende speelster in de Meisjes B-categorie", weet ze.

"Ik ging trainingen volgen bij een regioteam en toen ik inmiddels in Dames 2 speelde bij WIK/Univé werd ik aangesproken door de bondscoach. Dat vond ik best gek, want ik vond zelf dat ik nog niet goed genoeg overweg kon met mijn lengte. Ik had nog veel te leren en vroeg me af waarom ze mij moesten hebben. De coach zei tegen mijn vader dat ik de Eredivisie zou kunnen halen. Daar had ik nog nooit bij stilgestaan, maar ik was blij om te horen dat ze potentie in me zagen."

Goed opgevangen
Na een uitnodiging van de Nederlandse Volleybal Bond maakte ze in augustus 2015 officieel de overstap naar het Talent Team Papendal. "In Arnhem zit ik nu ook op kamers. Er is voor me geregeld dat ik mijn VWO kan afmaken op een school daar. Dat vind ik prettig. In het begin werd ik in het diepe gegooid en waren veel dingen nieuw voor me. Ik merkte dat de meiden daar verder waren dan ik, maar ik werd goed opgevangen door de groep. Ze zijn eraan gewend geraakt dat er nieuwe speelsters bijkomen, dus dat scheelde. Inmiddels heb ik geleerd dat je ver kunt komen als je dat ook echt wilt. Ik merk dat ik stappen maak."

Vertrouwen
Wat ooit begon als hobby, begint voor De Zwart nu langzaam maar zeker uit te monden in een professionele carrière. "Er is vertrouwen in me en ik moet het maximale eruit halen. Elke dag honderd procent inzet tonen vergt veel van je, maar die discipline is me inmiddels bijgebracht."

EK-kwalificatietoernooi Napels
Met Talent Team Papendal eindigde ze dit seizoen op een vijfde plaats in de Eredivisie damescompetitie en dwong ze een plek in de selectie van Jong Oranje af. Met het Nederlands beloftenteam maakt de Groot-Ammerse zich op voor het EK-kwalificatietoernooi in Napels. "We kijken met vertrouwen uit naar het toernooi, maar we zitten in een lastige poule met Italië, Duitsland en Portugal. Van minstens twee landen moeten we winnen om ons te kwalificeren voor het Europees kampioenschap. Het is een hele ervaring en ik wil er ook echt van genieten."

Leendert Kamsteeg

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden