Marije Stam concentreert zich op haar kür. (foto: Martin Sharrott)
Marije Stam concentreert zich op haar kür. (foto: Martin Sharrott)

Olympisch Spelen droom voor Marije Stam

Sport 370 keer gelezen

OUD-ALBLAS • Kunstrijdster Marije Stam uit Oud-Alblas pakte vorige maand de bronzen medaille in de nationale Willem II Bokaal in Tilburg. Het pas veertienjarige talent komt uit in de Aspiranten B-categorie en schaatst bij De Drechtsteden in Dordrecht. Ze hoopt in haar carrière ooit aan de Olympische Spelen te mee te doen.

"Dat is mijn grootste droom, maar het wordt wel heel moeilijk om dat te halen", zegt de jongste van de schaatsfamilie Stam. "Ik train daar twee keer per week anderhalf uur lang voor, terwijl er maar zes of zeven wedstrijden in een jaar zijn. Voorafgaand aan een kür moeten we eerst een goede warming-up draaien. Dat vind ik nooit zo leuk, maar het is wel nodig om een goede prestatie neer te zetten."

Verre reizen
De soms verre reizen houden Stam, al vanaf haar zesde actief schaatster, niet van de baan weg. "Soms zijn er wedstrijden in Amsterdam en Heerenveen en dan is het vroeg opstaan. Maar ik vind het schaatsen hartstikke leuk en heb er veel plezier in. Het zou leuk zijn als ik nog meer prijzen kan winnen."

Internationale wedstrijd
In het paasweekend wacht in het Duitse Bremen voor Stam haar eerste internationale duowedstrijd. "We hebben vaak verschillende coaches bij een wedstrijd, omdat we ook van meerdere mensen een training krijgen. Dat vind ik niet erg vervelend, want ze weten allemaal wat ik goed kan. Zij stellen dan ook mijn kür samen."

Veel tijd krijgt ze niet voor haar kür. "Het duurt maar twee minuten en tien seconden en dus moet je in een korte tijd zo goed mogelijk laten zien hoe goed je bent."

Leendert Kamsteeg

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 7 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden