Afbeelding

PvdA: 'Minder lokalen voor Hoogloklandse scholen'

Politiek 201 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Hoogblokland krijgt een nieuw multifunctioneel centrum (kosten: 6,9 miljoen euro), zoveel lijkt zeker. Maar negen lokalen voor de beide basisscholen die in het MFC komen, vindt met name de Giessenlandse PvdA-fractie nogal ruim bemeten.

Fractievoorzitter Ruud van Rijn noemde het MFC 'een sieraad voor Hoogblokland'. Maar, voegde hij er in één adem aan toe, in het dorp is in de toekomst geen bestaansrecht voor twee basisscholen. "Uitermate merkwaardig dat we daar toch aan vasthouden", zei Van Rijn, die daar bij de behandeling van het raadsvoorstel op 31 maart op zal terugkomen.

Los van zijn wens van één dorpsschool vindt hij de geplande negen lokalen te ruim bemeten. "Gaan we negen lokalen bouwen voor maximaal 100 kinderen?", rekende Van Rijn raad en college voor. "Hoe komt het college tot zo'n voorstel? Waar is uw realiteitszin? Laten we toch ons boerenverstand gebruiken!"

Van Rijn kreeg schoorvoetend wat steun vanuit andere fracties. "Wij delen uw zorg", beklemtoonde Herman van de Water (CDA). "Kunnen we wel twee scholen in de benen houden? Maar het heeft natuurlijk heel veel consequenties als we zeggen dat we naar één school willen." Ook Esther Renes (Fractie Renes) onderstreepte de vragen van de PvdA. En Bram Visser (PvdA): "Waarom wordt het risico van krimp niet onderkend?"

Recht
"Ik zie twee scholen die levenslustig zijn en die veel samenwerken", opende wethouder Harmen Akkerman zijn beantwoording, met daarbij de kanttekening dat er de komende jaren volgens de prognose sprake zal zijn van een lichte daling van het leerlingental.

Akkerman wilde niet spreken in termen van lokalen, maar over vierkante meters. "Als we gaan bouwen, dan bouwen we op basis van de wettelijke normering het aangegeven aantal vierkante meters. Door medegebruik worden juist vierkante meters bespaard. We gaan de scholen niet kleiner bouwen dan waar ze recht op hebben."

Besluitvorming door de gemeenteraad op donderdagavond 31 maart.

Rick den Besten

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Controle op foutparkeren en het dragen van gordels in Meerkerk; ook acties in Ameide en Lexmond aangekondigd 112 19 apr, 10:07
Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden