Afbeelding

Boeren moeten veestapel inkrimpen

Algemeen 276 keer gelezen

REGIO • Melkveehouders moeten de komende jaren hun veestapel tussen de vier en acht procent inkrimpen. Dat verwacht de LTO.

Nog geen jaar na het wegvallen van het melkquotum lanceerde staatssecretaris Martijn van Dam afgelopen week een nieuwe beperkende factor: de mestrechten. Daarnaast moeten de melkveehouders voor 1 januari 2019 de veestapel verkleinen, om zo de mestproductie terug te brengen naar een niveau dat past binnen de Europese afspraken.

Boosheid
Maatregelen die leiden tot boosheid en teleurstelling binnen de sector. Kees Romijn, melkveehouder in Langerak en voorzitter van de landelijke agrarische organisatie LTO, begrijpt dat. "De Europese afspraken vallen in twee gedeelten uiteen. Allereerst mogen de boeren in Nederland in totaal een bepaalde hoeveelheid mest en fosfaat produceren. Daarnaast zijn er regels om te bepalen hoeveel iedere afzonderlijke melkveehouder ten opzichte van zijn hoeveelheid grond aan mest mag produceren. Is dat teveel, dan kun je dat kwijt in bijvoorbeeld de akkerbouw of via verwerking als biobrandstof."

Alle boeren voldoen volgens Romijn individueel aan die tweede voorwaarde, maar alles bij elkaar produceert de sector teveel mest. "Dat zorgt voor teleurstelling en boosheid, omdat een melkveehouder alles netjes volgens de regels geregeld heeft, maar nu toch zijn aantal koeien terug moet brengen."

Genuanceerd
De LTO zelf reageert genuanceerd op de maatregelen die de staatssecretaris genomen heeft. "Nederland heeft een uitzonderingspositie: wij mogen al anderhalf keer zoveel mest op het land brengen als andere landen in Europa, logisch want er groeit hier ook anderhalf keer zoveel gras. Voldoen we niet aan de afspraken, dan verdwijnt wellicht deze positie. En dat zou veel harder aankomen dan wat er nu gebeurt. De duidelijkheid die er nu is doet pijn, maar als LTO hebben we wel bereikt dat het afbouwen van de hoeveelheid koeien uitgesmeerd is over enkele jaren. Als de maatregelen per 1 januari 2017 waren ingegaan, dan hadden er honderden koeien geslacht moeten worden."

Mestrechten
Daarnaast gaat de staatssecretaris zich in Brussel inspannen om de korting - Nederland produceert nu circa vier procent teveel mest - terug te brengen. "We verwachten dat dat uiteindelijk tussen de vier en acht procent wordt", stelt Kees Romijn.

"Melkveehouders krijgen op 1 januari 2017 mestrechten op basis van de peildatum 2 juli 2015. Hebben ze na die peildatum meer koeien gekocht, dan zullen ze terug moeten naar de mestproductie van 2 juli 2015. In de loop van 2017 volgt dan de definitieve korting, op basis van de nieuwe afspraken die de staatssecretaris in Brussel maakt. Voor boeren die veel geïnvesteerd hebben komt er een knelgevallenregeling, zodat zij deels gecompenseerd worden."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden