• De toegangsweg naar Gelkenes.
• De toegangsweg naar Gelkenes.

Hernieuwd vertrouwen Gelkenes en Molenwaard

Algemeen 229 keer gelezen

MOLENWAARD • Unaniem stemde de raad Molenwaard dinsdagavond in met een overeenkomst voor de ontwikkeling van bedrijventerrein Gelkenes in Groot-Ammers. De PvdA deed dat met bedenkingen.

Voorwaarde voor hulp van de gemeente (structureel: 12.000 euro, incidenteel: 95.000 euro) is dat het Industrieschap Gelkenes een uitvoeringsagenda en planning opstelt. Er zijn onder andere maatregelen nodig op het gebied van beveiliging van het terrein.

Draai
Johan de Kruijk (PvdA): "Er is voor de overheid geen noodzaak en plicht tot het nemen van dergelijke maatregelen. In 2014 is gezegd: financiële middelen ontbreken en je krijgt precedentwerking. En nu zegt het college: een financiële bijdrage is gerechtvaardigd. De raad heeft in 2014 bijna unaniem het uitgangspunt van het college gesteund. Wat is er sinds 2014 gebeurd dat u zo'n draai maakt?"

Afgebrand
De PvdA heeft moeite met het gedrag van het industrieschap. De Kruijk: "Het is raar dat we steeds een aantal ambtenaren hebben laten overleggen met het industrieschap en dat die afgebrand zijn. Dat nemen we de onderhandelaars erg kwalijk. We hebben niet de houding geproefd: we moeten er samen uitkomen."

Ook zei De Kruijk: "Verenigingen moeten bezuinigen, klankbordgroepen brengen zelf geld bij elkaar. Als ik kijk naar de omvang van de bedrijven op Gelkenes, vraag ik me af: moeten we er als overheid op deze manier mee omgaan? Er doet bij ons knap wat zeer."

Nieuwe periode
Als enige reden om niet tegen te stemmen noemde De Kruijk de voorwaarden waar het industrieschap zich aan moet houden. "Het geld wordt daarna pas beschikbaar gesteld. De gang van zaken geeft ons een vervelend gevoel: als je maar standvastig blijft stampen, dan gaat de gemeente wel overstag."

Ondanks dat sloot De Kruijk af met: "Maar het is een mooi onderhandelingsresultaat waarmee we een nieuwe periode moeten inslaan."

Vertrouwen
De andere fracties waren positiever. Ad van Rees (CDA): "Gezien het hernieuwde vertrouwen zeggen we: college ga ermee door."

Erg blij
Gert Lems (CU): "Een goed bedrijfsklimaat en een goede samenwerking met lokale bedrijven vinden we belangrijk. We zijn erg blij dat we als gemeente en ondernemers elkaar weer gevonden hebben en weer vertrouwen in elkaar hebben. We spreken waardering uit richting Industrieschap Gelkenes. We hebben schoon schip gemaakt om verder te komen."

Economisch actieplan
CU en VVD waren er wel kritisch over dat het economisch actieplan, dat wordt aangegeven als kader, nog niet gereed is. "Lems: Het baart ons zorgen dat we in ons eigen denken achterlopen bij de ondernemers."

Oude koeien
Ineke van der Have (VVD): "Het economisch actieplan is niet af, dat is dus eigenlijk een raar kader." Ze was kritisch over de woorden van De Kruijk: "Jammer dat de PvdA ervoor kiest oude koeien uit de sloot te halen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden