Afbeelding

VVD Zuid-Holland en VKG Zederik kritisch over proces provinciekeuze

Algemeen 207 keer gelezen

ZEDERIK • VKG Zederik en VVD Zuid-Holland zetten vraagtekens bij het feit dat het Zederikse college zich al uitgesproken heeft voor aansluiting bij Utrecht na de herindeling. De meerderheid van de raad wil in Zuid-Holland blijven.

'Op basis van de inhoudelijke onderbouwing zoals in het onderzoek van Code Samen is opgenomen en op basis van het feit dat twee van de drie gemeenten zich expliciet hebben uitgesproken voor de provincie Utrecht geven de gezamenlijke colleges er de voorkeur aan de nieuwe gemeenten onder te brengen in de provincie Utrecht.' Dat melden de colleges van Leerdam, Zederik en Vijfheerenlanden onlangs aan de provinciale overheden van Utrecht en Zuid-Holland.

Het baart VKG-fractievoorzitter Wim van Dijk zorgen. Hij sprak onlangs in bij de provinciale commissievergadering in Zuid-Holland waar dit onderwerp op de agenda stond. "Wij zijn hier zeer verontrust over. Wanneer de gemeenteraad de beslissing voor Zuid-Holland maakt, hoewel het college van B en W voor zich zelf wellicht een andere mening heeft, blijft naar buiten toe de uitspraak van de gemeenteraad gelden. Maar de brief van de colleges van B en W ligt er."

"De colleges van de drie gemeenten lopen met het aangeven van hun voorkeur voor Utrecht wat te ver vooruit. Ze hebben een klein beetje voor hun beurt gesproken." Dat stelt Marijke van Dobben de Bruijn, lid van de VVD-fractie in de Provinciale Staten. Saillant detail is dat de VVD in de gemeente Zederik deel uitmaakt van het college. "De raad van Zederik heeft in meerderheid aangegeven in Zuid-Holland te willen blijven. Het is een goed democratisch gebruik dat het college de raad volgt en niet andersom."

Als lid van de Zuid-Hollandse Provinciale Staten ziet zij natuurlijk graag dat de gemeente Vijfheerenlanden in Zuid-Holland blijft. "Maar wij zitten daar, net als de andere fracties heel netjes in. We werpen geen enkele blokkade op. Zo'n open houding verwachten wij ook van Utrecht. Uiteindelijk willen wij doen wat het beste is voor de inwoners van de drie gemeenten. Voor een gelukkig bestuurlijk huwelijk moet duidelijk zijn welke provincie het beste bij een te vormen gemeente Vijfheerenlanden past. Gezien de stemmingen in de raden is daar geen unanimiteit over. Een factor van belang is ook de duurzaamheid van de nieuwe gemeente. Een inwoneraantal van 55.000 is niet zo heel veel. Dat moet meewegen."

VKG Zederik heeft grote zorgen gaan over de objectiviteit van het ingezette proces. "Als wij het Statenvoorstel van Utrecht hierover lezen, dan moeten wij constateren dat daar, voordat enig onderzoek is opgestart, de uitkomst al vrijwel vaststaat. Alleen doorslaggevende argumenten kunnen de uitkomst om de nieuwe gemeente naar de provincie Utrecht te hale, nog beïnvloeden. Welke doorslaggevende argumenten gebruikt worden om deze mening te staven, worden niet gegeven."

Hij vervolgde: "Juist omdat de provinciekeuze uiterst zorgvuldig gemaakt moet worden is een tijdspad noodzakelijk waarin deze zorg geborgd is. Dan komt het vreemd over als in het Statenvoorstel van Utrecht staat dat volgens hen de gemeenten aangegeven hebben in plaats van drie maanden aan acht weken voldoende te hebben voor de termijn van burgerparticipatie. Het horen van bevolking en maatschappelijk middenveld terug te brengen naar acht weken, is ondoenlijk en doet afbreuk aan de waarde van de participatie."

Ook Marijke van Dobben de Bruijn vraagt nadrukkelijk aandacht voor onderzoek naar de huidige banden die er liggen met het Zuid-Hollandse 'achterland' van de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden. "Leerdam en Zederik zijn typisch landelijke gemeenten; die horen in het veen, daar waar koeien gehouden worden. Ook de cultuur, de land- en tuinbouw, waar mensen hun geld mee verdienen en welke godsdienst zij belijden, dat zal allemaal moeten meewegen. Of neem de samenwerkingsverbanden, zoals de Veiligheidsregio met de dijkbewaking. Het overgrote deel daarvan bevindt zich in Zuid-Holland. De consequenties van een herindeling en de gevolgen voor de hele regio zullen vooraf goed in beeld gebracht moeten worden, voordat een keuze gemaakt kan worden."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden