Bas Ottevanger (r) in een aflossing met zijn koppelgenoot Dylan van Zijl.
Bas Ottevanger (r) in een aflossing met zijn koppelgenoot Dylan van Zijl.

Bas Ottevanger geniet van sfeer in Ahoy

Sport 475 keer gelezen

ROTTERDAM/GROOT-AMMERS • Ooit hoopt Bas Ottevanger in de Zesdaagse van Rotterdam tussen de grote matadoren te rijden. Maar als 17-jarige renner was hij er de afgelopen dagen in het voorprogramma toch maar mooi bij. Hij genoot, ondanks een valpartij.

De UIV Talents Cup is in principe voor talentvolle baanrenners van 18 tot en met 23 jaar. Voor Bas Ottevanger werd een uitzondering gemaakt. Zo werd hij de jongste deelnemer ooit die prijkt op de lijst van de Talents Cup.

'Wie niet waagt, die niet wint', moet coureur uit Groot-Ammers hebben gedacht. Hij stuurde wedstrijdleider Peter Schep een e-mail met de vraag of deelname tot de mogelijkheden behoorde. Op basis van zijn resultaten -Ottevanger is al tienvoudig nationaal kampioen- kreeg hij een unieke kans om ervaring op te doen. Bas Ottevanger werd gekoppeld aan Dylan van Zijl. Na de vijfde avond stonden ze achtste, keurig in de middenmoot. En er had zeker een top-5 klassering ingezeten als Van Zijl vanaf het begin fit was geweest.

"Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan", vertelt Bas, die op Papendal woont en studeert. "Vooral zondag hadden we een superdag en pakten we een ronde voorsprong. Die konden we helaas niet vasthouden. We missen dan toch nog ervaring en inhoud. Wij betaalden de tol voor onze inspanning."

Valpartij
Maandagavond maakte Bas Ottevanger een flinke smakker. Aanzienlijke schade aan zijn fiets, maar de schade aan zijn lijf viel mee. "Dat soort dingen gebeuren", vertelt Bas nog geen uur na de koers. Het maakt hem niet angstig. "Je moet er niet bij stil gaan staan, want dan kun je eigenlijk niet meer wielrennen."

Combinatie
Baan of weg. Bas Ottevanger wil nog niet kiezen. "Mijn hart ligt juist bij die combinatie. De baan geeft een goede basis voor de weg. Denk maar aan de souplesse, snelheid en stuurvaardigheid. Niki Terpstra is er een mooi voorbeeld van."

De Olympische Spelen in Tokio (2020) zijn een droom voor Ottevanger. Hij hoopt er het omnium te kunnen rijden. Een sportief doel veel dichterbij is het EK-baan komende zomer in Italië. Maar ook het wegseizoen vraagt zijn focus. Met zijn club Sint Willebrord rijdt hij een mooi programma door heel Europa. "Durven koersen is mijn motto voor 2016. Volle bak rijden, dat is mijn specialiteit."

Interesse
Het wordt sowieso een belangrijk seizoen voor tweedejaars junior Bas Ottevanger, die in 2017 onderdak hoopt te vinden bij een ploeg. Er is zo links en rechts al interesse. "Men weet wie ik ben en dat is belangrijk", beseft Ottevanger, die ondanks zijn jonge leeftijd niet nalaat om te netwerken. "Ik hoop een ploeg te vinden die me ook de ruimte geeft op de baan. Op de lange termijn is de weg mijn hoofddoel."

'Ahoy' pakken ze hem al niet meer af. Bas Ottevanger: "Sfeer is het sleutelwoord. De renners, de lampen, de muziek en het publiek. Dat maakt het zó interessant om hier te rijden. Het motiveert me enorm."

Rick den Besten

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 2 uur geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 3 uur geleden
• Dirk IV-loop 2024.
Jochem Wiersma (Sliedrecht) en Sacha Ruf (Papendrecht) winnen Dirk IV-loop met korte video's 3 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden